Το μάζεμα του ευλογημένου καρπού
Η καλλιέργεια και η επεξεργασία της ελιάς αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του μεσογειακού πολιτισμού εδώ και έξι χιλιάδες χρόνια
Εδώ και χιλιετίες, είναι το σύμβολο της Μεσογείου. Το δέντρο της σήμαινε το καλό, το κλαδί της την ειρήνη, το στεφάνι από τα κλαδιά της τη νίκη... Η ελιά ταυτίστηκε με την ιστορία των τόπων και των ανθρώπων, αλλά και με την επιβίωσή τους. Οι άνθρωποι κατάλαβαν από νωρίς τη μεγάλη αξία των καρπών της, ανακαλύπτοντας το ανεκτίμητο δώρο της, το ελαιόλαδο.
Σακιά. Μόλις γεμίσουν, ράβονται για να τα μεταφέρουν στο ελαιοτριβείοΑπό τα μέσα Νοέμβρη, αρχίζει το λιομάζωμα στη Κρήτη. Ο καρπός είναι ώριμος να πέσει μόλις αρχίζει το κρύο, όταν χιλιάδες αγρότες ξεκινούν την επίπονη δουλειά της παραγωγής του λαδιού.
Μάζεμα. Η συγκομιδή διαρκεί από το τέλος Νοέμβρη έως τον Ιανουάριο
Στο νησί-γενέτειρα του Δία, η ελιά φαίνεται πως βρίσκει τις ιδανικότερες συνθήκες για την ανάπτυξή της. Το δέντρο αγαπά την υγρασία, αλλά μπορεί να επιβιώσει και σε συνθήκες μεγάλης ξηρασίας. Αγαπά τον ήπιο μεσογειακό χειμώνα και λατρεύει το δυνατό μεσογειακό φως. Αναπτύσσεται καλύτερα στα γόνιμα αλλά και στα πιο άγονα, ξερά και πετρώδη εδάφη όπως αυτά της Κρήτης.
περισσότερα στο:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=12128&subid=2&pubid=47426949
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου