Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ/ΣΠΗΛΑΙΑ - Το νέο σπήλαιο της Μαντινείας

Τα σπήλαια σταλακτιτών και σταλαγμιτών του Κάψια, που άρχισαν να δημιουργούνται πριν από τέσσερις χιλιάδες χρόνια, εγκαινιάστηκαν χθες στον μαντινειακό κάμπο σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την Τρίπολη.
Τα σπήλαια που ανακαλύφθηκαν στο τέλος του 19ου αιώνα από τον Eλληνογάλλο σπηλαιολόγο Νικόλαο Σιδερίδη, έπαιξαν τον ρόλο της καταβόθρας για την απορροή των βρόχινων νερών στον μαντινειακό κάμπο που πλημμύριζε και μετατρεπόταν σε λίμνη κατά τη διάρκεια του 4ου και 5ου αιώνα μ. Χ. Αποτέλεσαν επίσης χώρο λατρευτικό κατά τους χριστιανικούς χρόνους. Η διαδρομή μεταξύ των σταλακτιτών και σταλαγμιτών, που εκτείνονται σε επιφάνεια 6,5 στρεμμάτων, έχει μήκος περίπου 450 μ. και ειδικό φωτισμό που προστατεύει το μνημείο της φύσης και δημιουργεί ένα επιβλητικό και υποβλητικό περιβάλλον.
Τα σπήλαια του Κάψια ανήκουν στον σημερινό Δήμο Μαντινείας που ενώθηκε με τον Δήμο Τρίπολης και διαχειρίζονται από αναπτυξιακή εταιρεία, πρόεδρος της οποίας είναι ο δήμαρχος Γιώργος Τσαγγούρης.
Τα εγκαίνια της λειτουργίας των σπηλαίων έκανε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο γ. γ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου Φώτης Χατζημιχάλης, ενώ παραβρέθηκαν ο αιρετός περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, δήμαρχοι της Αρκαδίας και εκατοντάδες πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: