Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ΜΟΥΣΙΚΗ/ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Ο λυράρης που δοξάζει την Κρήτη - τεχνες , πολιτισμος

Ο Αντώνης Ξυλούρης είναι πιο γνωστός σε όλους μας ως "Ψαραντώνης". Ειναι λιγότερο γνωστό πως είναι ο μικρότερος αδερφός του αξέχαστου Νίκου Ξυλούρη. Όμως πόσοι από εμάς ξέρουν πως η λύρα του Ψαραντώνη εκτίθεται σε μουσείο στις ΗΠΑ;

"Η λύρα του Ψαραντώνη εκτίθεται στο The World's First Global Musical Instrument Museum στο Φοίνιξ της Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Κάθε έκθεμα συνοδεύεται από πληροφορίες για την ιστορία του. Η κρητική λύρα έχει τις ρίζες της στην Ανατολή. Κατασκευάζεται από μονοκόμματο ξύλο κάποιας ηλικίας (τουλάχιστον 10 ετών) και για την κατασκευή της συνήθως χρησιμοποιείται ασφένταμος, καρυδιά και μουρνιά. Παλιά, οι χορδές ήταν από έντερο και το δοξάρι είχε τρίχες από ουρά αλόγου. Ο Ψαραντώνης έχει στολίσει το δοξάρι του με κουδουνάκια για έναν γλυκό συνοδευτικό ήχο. Στο μουσείο προβάλλεται βίντεο με τον ίδιο να κεντά με τη λύρα του."

Αυτά και πολλά άλλα για την ζωή και το έργο του μοναδικού Κρητικού λυράρη, μπορείτε να διαβάσετε στο υπέροχο αφιέρωμα, στο παρακάτω λινκ:

v4.ethnos.gr - Ο λυράρης που δοξάζει την Κρήτη - τεχνες , πολιτισμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: