Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ - ΤΟ ποντίκι που...κελαηδάει!

Το ποντίκι που... κελαηδά!

Το... νέο είδος που τιτιβίζει ακριβώς όπως ένα πουλί είναι αποτέλεσμα διασταύρωσης γενετικά τροποποιημένων τρωκτικών. Η ιδιότητά του πέρασε στους απογόνους του και έτσι στο εργαστήριο υπάρχουν 100 ποντίκια που κελαηδούν

Ξεχάστε την ταινία «Το ποντίκι που βρυχάται», τώρα πια υπάρχει το ποντίκι που... κελαηδά! Το νέο αυτό είδος είναι αποτέλεσμα της εργασίας μιας ομάδας ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οσάκα, οι οποίοι μελετούν τη διαδικασία της εξέλιξης εν γένει και ειδικότερα τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε ο προφορικός λόγος.

Στο πλαίσιο της έρευνας «Εξελιγμένο Ποντίκι», η ομάδα του Αρικούνι Ουτσιμούρα ξεκίνησε να αναπαράγει γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, τα οποία έχουν την τάση να αντιγράφουν λάθος το DNA και να εμφανίζουν πολλές μεταλλάξεις.

Το πιο περίεργο και πιο σημαντικό αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής ήταν ένα ποντίκι που τιτιβίζει ακριβώς όπως ένα πουλί.

Σε δηλώσεις του ο Αρικούνι Ουτσιμούρα, εξηγώντας την ακριβή διαδικασία της έρευνας, ανέφερε: «Οι μεταλλάξεις είναι η κινητήρια δύναμη της εξέλιξης. Διασταυρώσαμε τα γενετικά τροποποιημένα τρωκτικά για αρκετές γενιές για να δούμε τι θα συμβεί.

Εξετάσαμε τα νεογνά ένα προς ένα και μια μέρα ανακαλύψαμε ότι ένα από αυτά τιτίβιζε.

Η εξέλιξη αυτή μου προκάλεσε έκπληξη, αφού περίμενα να δω ποντίκια με διαφοροποιήσεις στη φυσική κατατομή». Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα ίδια πειράματα δημιουργήθηκε ένα ποντίκι με κοντά άκρα και μια ουρά σαν σκύλου! Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας, πάντως, το ποντίκι που κελαηδά γεννήθηκε τυχαία με αυτήν την ιδιότητα, όμως είναι μια ιδιότητα η οποία πέρασε στους απογόνους του και έτσι στο εργαστήριο υπάρχουν αυτή τη στιγμή συνολικά 100 ποντίκια τα οποία κελαηδούν.

Μια σημαντική παρατήρηση είναι ότι τα ποντίκια με τις φωνές πουλιών όταν φοβούνται δεν παράγουν όσους υπερήχους παράγουν τα κανονικά ποντίκια σε αντίστοιχη κατάσταση, ενώ όπως παρατηρήθηκε επίσης τα αρσενικά «ωδικά» ποντίκια τιτιβίζουν περισσότερο όταν αλλάζουν περιβάλλον και όταν βρίσκονται ανάμεσα σε άλλα αρσενικά.

ΠΗΓΗ: ETHNOS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: