Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - Εθελοντικός καθαρισμός του δάσους του Σχινιά | Eλλάδα | Ελευθεροτυπία

Εθελοντική εκστρατεία καθαρισμού του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, διοργανώνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, την Κυριακή 25 Απριλίου, στο πλαίσιο του εθελοντικού προγράμματος “Πράσινη Δράση - Καθαρά Δάση”.
Σκοπός της δράσης είναι ο καθαρισμός του δάσους από σκουπίδια και ξερά κλαδιά έτσι ώστε να προωθηθεί η φυσική αναγέννησή του και να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης φωτιάς. Παράλληλα, εθελοντικές οργανώσεις θα ενημερώσουν το κοινό σε θέματα περιβάλλοντος, όπως η φροντίδα των δασών και η οικιακή κομποστοποίηση ενώ θα πραγματοποιηθεί επίσης εκπαιδευτικό πρόγραμμα ναυαγοσωστικής στην παραλία.

Η συνάντηση των εθελοντών έχει προγραμματιστεί στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά, στις 10 το πρωί. Για τη δωρεάν μετακίνησή τους θα υπάρχουν λεωφορεία με αφετηρία τους σταθμούς του μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας και του ΗΣΑΠ Κηφισιάς, από τις 9 έως τις 9:30 το πρωί. Για όσους επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν το δικό τους μεταφορικό μέσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τις ημέρες των δράσεων δεν θα επιτρέπεται η είσοδος οχημάτων και δικύκλων στο δάσος του Σχινιά και η στάθμευσή τους θα γίνεται στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο.

Σημαντικό μέρος του προγράμματος θα υλοποιηθεί τη Δευτέρα 26 και Τρίτη 27 Απριλίου όπου 700 περίπου μαθητές από όλα τα σχολεία του Μαραθώνα και της Νέας Μάκρης, θα λάβουν μέρος σε εργαστήρια, παιχνίδια, κατασκευές και παρουσιάσεις για τη βιοποικιλότητα, τη δασοπροστασία και την ανακύκλωση. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Εκπαίδευσης και Θρησκευμάτων και με τη βοήθεια ειδικών από 14 εθελοντικές οργανώσεις.

Το πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος «Πράσινη δράση - Καθαρά δάση» θα συνεχιστεί, με τη διοργάνωση ανάλογων προγραμμάτων στη Σκόπελο, από τις 7 έως τις 10 Μαΐου.

αντιγραφη από Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: