Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

ΜΟΥΣΙΚΗ - Ο Μάνος Ξυδούς κοντά στ' αστέρια


Έγινε σήμερα στο κοιμητήριο των Αγίων Αναργύρων η κηδεία του Μάνου Ξυδούς!

Σε βαρύ κλίμα και με τους περισσότερους να μην έχουν ή καλύτερα να μην θέλουν να συνειδητοποιήσουν τον ξαφνικό χαμό του αγαπημένου φίλου, μουσικού, δημιουργού, από ανακοπή το βράδυ της Τρίτης, ενός από τους «Πυξ Λάξ», έκλεισε ο κύκλος του βίου του Μάνου Ξυδούς.

Δεν είχε κλείσει ούτε τα 60 του χρόνια και κατά γενική ομολογία, είχε πολλά ακόμα να δώσει στην ελληνική μουσική. Αλλωστε τον τελευταίο καιρό έκανε εμφανίσεις μαζί με τον Χάρη και τον Πάνο Κατσιμίχα, που είχαν ξανασμίξει. Μαζί τους θα έβγαινε περιοδεία και το καλοκαίρι.

Ο Μάνος Ξυδούς μπήκε στη μουσική κυριολεκτικά από την πίσω πόρτα. Αφού πρώτα προσλήφθηκε στην ΜΙΝΟΣ - ΕΜΙ ως...κλητήρας, οι σπουδές του στο μάρκετινγκ και τις πωλήσεις τον ανέβασαν σκαλοπάτι. Εντελώς αυτοδίδακτος και έχοντας το "μικρόβιο" της μουσικής μέσα του, όταν συναντήθηκε με τους Φίλιππο Πλιάτσικα και Μπάμπη Στόκα και έφτιαξαν τους «Πυξ Λαξ», τέλη δεκαετίας '80, εποχή κατά την οποία ήταν marketing director στη ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ και είχε ως παραγωγός κερδίσει χρυσούς και πλατινένιους δίσκους. Ως μέλος του πιο αγαπημένου συγκροτήματος των τελευταίων χρόνων έγραψε μουσική και στίχους και έκανε φωνητικά. Οι «πρίγκιπες της δυτικής όχθης», κι αυτός μαζί τους, συνεργάστηκαν με πολλούς, ξένους και Ελληνες, από τον Νταλάρα, την Αλεξίου και τον Καρρά, μέχρι τον Ερίκ Μπάρντον και τον Γκόρντον Γκάνο από τους «Violent Femmes».

Κι όταν το συγκρότημα διαλύθηκε ο Μάνος Ξυδούς ακολούθησε τον δικό του προσωπικό δρόμο, που γέννησε πέντε προσωπικούς δίσκους. Ολοι τον αναγνώριζαν πια ως έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες στον χώρο της έντεχνης pop/rock. Το 2005 βγήκε το «Καναστα», ακολούθησε το 2006 το «Περιμένοντας το νέκταρ» και το 2007 το «Βράδιασε, τα ξαναλέμε». Αυτός ειδικά απέδειξε τη μεγάλη του αγάπη για την ποίηση. Τον βάσισε σε ποιήματα του Χαράλαμπου Χατζηνάκη, αλλά μελοποίησε και το «Αμαρτωλόν» της Γαλάτειας Καζαντζάκη και το «Για σένα στις επιθυμίες μου» της Κικής Δημουλά. Στον δίσκο συμμετείχε και ο Πάνος Κατσιμίχας, που είχε και την επιμέλεια της παραγωγής.

Η μουσική συγγένεια και φιλία του με τον Πάνο Κατσιμίχα έφερε και τον δίσκο «Μέχρι να πάρεις παραγωγό, σε βρίσκει ο χειμώνας», έντεκα μικρές ιστορίες που οι δυο τους, μαζί στη μουσική και τα λόγια, έντυσαν με κοινωνική έγνοια αλλά και ερωτική διάθεση με στίχους ακόμα και από τον Μπρεχτ και τον Φελίνι. Τέλος, στον δίσκο του «Τ' αστέρια θα 'ναι πάντα μακριά» ο Μάνος Ξυδούς έδωσε τραγούδια στον Γιάννη Χαρούλη και τον Χάρη Κατσιμίχα.

Αντίο Μάνο και καλή διασκέδαση στην γειτονιά των αγγελών με τους υπόλοιπους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: