Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - Επιτυχής η πρώτη πτήση "Ηλιακού" αεροπλάνου


Επιτυχής ήταν η πρώτη μεγάλης διάρκειας δοκιμαστική πτήση του αεροπλάνου που κινείται με ηλιακή ενέργεια και απογειώθηκε από αεροδρόμιο της δυτικής Ελβετίας.
Η πτήση του αεροπλάνου διήρκεσε 90' και ονομάστηκε Solar Impulse, πραγματοποιήθηκε ενόψει σχεδίων να χρησιμοποιηθεί για ένα παρόμοιο αεροπλάνο που θα κινείται με ηλιακή ενέργεια και θα πραγματοποιήσει το 2012, μια πτήση γύρω από τον κόσμο!
"Θέλουμε να δείξουμε τι μπορεί να επιτευχθεί με ανανεώσιμη ενέργεια", δήλωσε ο Μπερτράν Πικάρ, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το πρόγραμμα αυτό, στο ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS.

Το ηλιακό αεροπλάνο έχει άνοιγμα πτερύγων ίδιο με αυτό ενός Airbus A340, το βάρος ενός μέσου αυτοκινήτου και η ενέργεια που το κινεί παράγεται από 12.000 ηλιακές κυψέλες.

Σύμφωνα με το Solar Impulse(αυτό είναι και το όνομα που έχει δοθεί στο πρόγραμμα για την κατασκευή του αεροπλάνου), πρόκειται για "το πρώτο αεροσκάφος που είναι σχεδιασμένο να πετάει ημέρα και νύχτα χωρίς καύσιμα ούτε εκπομπές που ρυπαίνουν".

Η πτήση, έγινε με στόχο να δοκιμαστεί το αεροπλάνο και να ανακαλυφθούν τα όποια αδύνατα σημεία του και πάνω σε αυτά να δουλευτούν και να βελτιωθούν οι όποιες αδυναμίες, προκειμένου να παρουσιαστεί έτοιμο για το 2012 και την πτήση του γύρω από την Γη.
"Καθώς ποτέ ως τώρα δεν έχει πετάξει ένα τόσο μεγάλο και ελαφρύ αεροπλάνο, η πτητική συμπεριφορά του δεν έχει ακόμη εξερευνηθεί", όπως ειπώθηκε πριν από την έναρξη της πτήσης.

Μέχρι τώρα είχαν πραγματοποιηθεί δοκιμές για την πτητική του λειτουργία στην απογείωση και την προσγείωση.

Ας ελπίσουμε να δούμε σύντομα τα πρώτα επιβατικά αεροπλάνα με αποκλειστική χρήση ηλιακής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: