Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ/ΤΕΧΝΕΣ - 17 χώρες ζητούν πίσω τα «κλεμμένα»




Σημαντικό συνέδριο με την συμμετοχή 17 χωρών διεξάγεται στην Αίγυπτο, από σήμερα με αίτημα να επιστραφούν αρχαιολογικά ευρήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς τους, που αυτή την στιγμή είναι διασκορπισμένα ανά τον κόσμο.

Αρχικά αναμενόντουσαν 30 χώρες, όμως για διάφορους λόγους αυτό δεν ήταν εφικτό και έτσι οι χώρες που θα μετέχουν θα είναι:
Η Βολιβία, η Κίνα, η Κύπρος, η Νότιος Κορέα, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, η Ινδία, η Ιταλία, το Ιράκ, η Λιβύη, το Μεξικό, η Νιγηρία, η Σρι Λάνκα, η Συρία και φυσικά η Αίγυπτος.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου που είναι ο διοργανωτής αυτής της πρωτοβουλίας, μέσω του επικεφαλή του Συμβουλίου Κου Ζάχι Χάους ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θα προεδρεύσει στην συζήτηση.

Ανάμεσα στις σημαντικότερες διεκδικήσεις της Αιγύπτου είναι η επιστροφή της προτομής της Νεφερτίτης από το Βερολίνο και της Στήλης της Ροζέτας από το Λονδίνο. «Ο,τι κλάπηκε από εμάς πρέπει να μας επιστραφεί», είχε δηλώσει πέρυσι ο ισχυρός άντρας της Αιγύπτου, Ζάχι Χαουάς, ο οποίος από το 2002, οπότε και ανέλαβε επικεφαλής της CSA, έχει κατορθώσει να επιστραφούν στην Αίγυπτο 31.000 αρχαιολογικά αντικείμενα. Παράλληλα, εξακολουθεί να μάχεται για τον επαναπατρισμό αρχαιολογικών θησαυρών, τους οποίους χαρακτηρίζει «κλεμμένους».

Το συνέδριο θα προσπαθήσει να καταγράψει τα αρχαιολογικά αντικείμενα που κάθε χώρα ζητά να της επιστραφούν, όπως επίσης θα συζητηθεί «ένας αριθμός προτάσεων και εισηγήσεων που θα προωθηθούν στην Unesco, προκειμένου να βελτιωθεί η Συμφωνία της Unesco για την επιστροφή των αρχαιοτήτων στη χώρα καταγωγής τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: