Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ/ΤΕΧΝΕΣ - Οι εργασίες στον ιερό βράχο ,απάντηση στις ασχήμιες εις βάρος των πολιτιστικών μας μνημείων


Η απάντηση του εφόρου Ακρόπολης Αλέξανδρου Μάντη στη σωρεία δημοσιευμάτων στον διεθνή και ιδιαίτερα τον γερμανικό Τύπο που χρησιμοποίησαν «κατά τρόπο χυδαίο και προκλητικό κορυφαία πολιτιστικά μας σύμβολα όπως η Αφροδίτη της Μήλου και ο Παρθενώνας», είναι το τεράστιο έργο της Α' Εφορείας Ακρόπολης κατά την τελευταία διετία (2008- 2010).

Στον χθεσινό απολογισμό του στην Ενωση Φίλων Ακρόπολης είπε ότι προγραμματίζεται ο καθαρισμός μιας Καρυάτιδας του Ερέχθειου υπό τα βλέμματα των επισκεπτών του νέου Μουσείου Ακρόπολης, ο εμπλουτισμός του με γλυπτά που αποκαθίστανται στα εργαστήρια, όπως η πανύψηλη Νίκη του Καλλιμάχου (5 μ.) και η ανασύσταση κάποιων νότιων κεντρικών μετοπών του Παρθενώνα από τα θραύσματά τους.

Επίσης αναφέρθηκε και στο τεράστιο έργο που γίνεται τα τελευταία περίπου 10 χρόνια, για την αναστύλωση, ανάδειξη και αξιοποίηση του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου πάνω και πέριξ του ιερού βράχου(ανάδειξη του Ιερού του Διονύσου, αποκατάσταση του χορηγικού μνημείου του Νικία όπου εντοπίστηκε ένας μεγάλος λάκκος (2,60 x 1,80 μ.) λαξευμένος στην κιμηλιά και σε βάθος 3,90 μ. βρήκαν κεραμικό αγωγό που φαίνεται να αποτελεί τμήμα του Πεισιστράτειου υδραγωγείου και πολλά άλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: