Ανακοινώθηκαν χθες 6/5, από την διευθύντρια της ΥΣΜΑ, Μαίρη Ιωαννίδου, στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως τα αποτελέσματα της αναστήλωσης και αποκατάστασης του Ιερού Μνημείου. "Εξαιρετικά αποτελέσματα που κάνουν τη δουλειά έργο χαράς", όπως τόνισε η κ. Ιωαννίδου, "και μας κάνουν υπερήφανους που είμαστε Ελληνες" - όπως κι εμάς, άλλωστε, ειδικά σε τέτοιους δύσκολους καιρούς.
Τα αποτελέσματα της συντήρησης των τελευταίων εννέα χρόνων με αριθμούς είναι: «Ενα έργο που τοποθετεί τη χώρα μας στη διεθνή πρωτοπορία στον τομέα των αναστηλώσεων», τόνισε η Κα Ιωαννίδου.
Χίλια ενενήντα τέσσερα αρχιτεκτονικά μέλη με συνολικό βάρος 2.675 τόνων αναστηλώθηκαν. Εξακόσιοι ογδόντα έξι λίθοι δημιουργήθηκαν από θραύσματα. Χίλια εκατόν είκοσι εννέα αρχιτεκτονικά μέλη συντηρήθηκαν. Πεντακόσια τριάντα κυβικά μαρμάρου χρησιμοποιήθηκαν για να συμπληρωθεί η εικόνα της Ακρόπολης των Αθηνών, κορυφαίου παγκόσμιου μνημείου. Αυτή είναι η άλλη Ελλάδα. Η Ελλάδα που επιμένει, η Ελλάδα που αντιστέκεται μέσα από τα έργα της. Η Ελλάδα που μπορεί να βαδίσει περήφανα προς το αύριο.
Το μεγάλο αναστηλωτικό έργο της Ακρόπολης ολοκληρώνεται φέτος, αν και μένουν κι άλλα ακόμα να γίνουν. Και θα γίνουν. «Στη δίνη των πρωτόγνωρων εξελίξεων που ζει την περίοδο αυτή η πατρίδα μας, τολμώ να ευχηθώ οι εργασίες στην Ακρόπολη να συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια, παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τις μισθολογικές περικοπές του προσωπικού, με τους ίδιους ρυθμούς, το δημιουργικό πνεύμα και τον ενθουσιασμό που χαρακτήρισε την περίοδο που τελειώνει», είπε η κ. Ιωαννίδου.
Το πρόγραμμα που κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν το 2000 ήταν τιτάνιο. Επεμβάσεις ταυτόχρονα στον Παρθενώνα, στα Προπύλαια και στον Ναό της Αθηνάς Νίκης, εργασίες στα περιμετρικά τείχη της Ακρόπολης, συντήρηση της επιφάνειας των μνημείων, καταγραφή και διερεύνηση των διάσπαρτων επί του βράχου μελών κ.ά.
Τελικά το έργο που επιτελέστηκε στην Ακρόπολη ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που εγκρίθηκε αρχικά. Ας δούμε αναλυτικά τι έγινε κατά το 2009 στα μνημεία:
Παρθενώνας: πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της βόρειας πλευράς, του πιο εκτεταμένου προγράμματος που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Ακρόπολη.
Προπύλαια: ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της οροφής στην ανατολική στοά και η αναστήλωση των μελών του θριγκού της ίδιας στοάς. Από τον Δεκέμβριο του 2009 το μνημείο είναι εντελώς ελεύθερο από ικριώματα. Αυτή την περίοδο, απομακρύνεται το προστατευτικό δάπεδο από οπλισμένο σκυρόδεμα που είχε κατασκευαστεί για την προστασία του αυθεντικού δαπέδου των Προπυλαίων.
Στον Ναό της Αθηνάς Νίκης επικεντρώνονται τον τελευταίο καιρό όλες οι προσπάθειες, με στόχο οι εργασίες εκεί να ολοκληρωθούν στο τέλος του Ιουλίου και να αφαιρεθούν η γερανογέφυρα και τα ικριώματα τον Αύγουστο.
Στο πλαίσιο του έργου των διάσπαρτων, 219 πώρινα αρχιτεκτονικά μέλη μεταφέρθηκαν και αποθηκεύτηκαν στην αποθήκη του πύργου «Μπελβεντέρε».
Η κ. Ιωαννίδου έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας στις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα, σημειώνοντας ότι η ΥΣΜΑ, «μια πρότυπη Υπηρεσία του ΥΠΠΟΤ, πραγματοποίησε με αυστηρές και απόλυτα διαφανείς διαδικασίες, με εντατική δουλειά, με κέφι και ενθουσιασμό ένα μεγάλο και ποιοτικό έργο, ένα έργο που τοποθετεί τη χώρα μας στη διεθνή πρωτοπορία στον τομέα των αναστηλώσεων.
Για τα επόμενα χρόνια προγραμματίζονται επεμβάσεις σε περιοχές των μνημείων, που παρουσιάζουν δομικά προβλήματα, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Η πολιτεία, παρά τη δυσμενή οικονομική κατάσταση, έχει δηλώσει την πρόθεσή της να υποστηρίξει οικονομικά τα έργα της Ακρόπολης».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου