Τρίτη 11 Μαΐου 2010

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - Η Γη και ο δορυφόρος της από τον Άρη


Μια νέα εντυπωσιακή διαστημική φωτογραφία έρχεται από το σκάφος Mars Global Surveyor της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας(NASA). Πρόκειται για την πρώτη εικόνα της Γης και ταυτόχρονα του δορυφόρου της, που έχει ποτέ τραβηχτεί από τον Άρη και γενικότερα από οποιονδήποτε άλλο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Η φωτογραφία δείχνει τον πλανήτη μας -και στην πάνω δεξιά πλευρά της τη Σελήνη- σε σχήμα «μισής Γης», τυλιγμένη από το απέραντο σκοτάδι του διαστήματος.Εικόνα που αν μη τι άλλο μας υπενθυμίζειτο πόσο μυστηριώδης και εύθραυστη είναι η ζωή μας στην απεραντοσύνη του σύμπαντος.

Η εικόνα έχει επεξεργαστεί ψηφιακά από την NASA, ώστε η Γη και η πολύ πιο σκοτεινή Σελήνη να είναι ταυτόχρονα ορατές στο ίδιο πλάνο.

Ετσι λοιπόν η Γη και το φεγγάρι είναι πιο κοντά στον ήλιο μας σε σχέση με τον Άρη, εμφανίζουν φάσεις για κάποιον που βρίσκεται πάνω στον «κόκκινο πλανήτη» (δηλαδή η Γη εμφανίζεται ως ημισέληνος, μισός πλανήτης, ολόκληρος κοκ), όπως ακριβώς συμβαίνει για ένα γήινο παρατηρητή που παρατηρεί από τον πλανήτη μας τη Σελήνη, την Αφροδίτη και τον Άρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: