Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΤΕΧΝΕΣ/ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Στα χέρια των αρχαιολόγων 2 Κούροι, λίγο πριν πουληθούν από αρχαιοκάπηλους

Τεράστια επιτυχία της αστυνομίας, όπως και της Ασφάλειας Αττικής αλλά και του ΥΠΠΟ, η σύλληψη σπείρας αρχαιοκάπηλων που είχαν στην κατοχή τους δύο αγάλματα Κούρων του 6ου πχ αιώνα(φαίνεται πως έχουν φτιαχτεί μεταξύ 550-510 πχ από μάρμαρο προερχόμενο από νησί, μάλλον από την Νάξο).

Οι Κούροι θα επωλούντο πρός 5 εκ. ευρώ έκαστος, ενώ η αξία τους μπορεί να έιναι και η τριπλάσια. Οι αρχαιοκάπηλοι διάλεξαν την οδό της πώλησης σε...ξένους παρά της δόξας και της παράδοσης τους στην αρχαιολογική υπηρεσία και το υπουργείο Πολιτισμού.

Μάλιστα θα μπορούσαν να εισπράξουν και αμοιβή πολλών χιλιάδων ευρώ.
Στα χέρια των αρχαιοκάπηλων(δύο κρατούνται ενώ ένας 3ος διαφεύγει προς το παρόν τη σύλληψη) βρέθηκαν και μικρότερα ευρήματα τα οποία αποδείχτηκαν, όμως πλαστά.

Οι κούροι είναι 1,87 και 1,92 αντίστοιχα και εικάζεται πως είναι 2 από μια "στρατιά" που προέρχονται από ιερό(δεν έχει ανακαλυφθεί, όμως υπάρχουν πληροφορίες), όμως επίσης λέγεται πως μπορεί να είναι οι δίδυμοι Αργείοι Παίδες.

Τα αγάλματα έχουν μεταφερθεί στα υπόγεια του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας και αναμένεται(εν ευθέτω χρόνω) να στηθούν προς τέρψιν του κοινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: