Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - Τα στοιχήματα και η...πυραμίδα του Facebook


Τα στοιχήματα του 2011
To 2010 ήταν αναμφισβήτητα η χρονιά του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, του ιδρυτή του πλέον «καυτού» ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης, του γνωστού σε όλους μας Facebook. Ο ίδιος ανεδείχθη πρόσωπο της χρονιάς, η ταινία – βιογραφία του σπάει τα ταμεία διεθνώς, ενώ με βάση τα τελευταία στοιχεία το Facebook είναι πλέον το τρίτο μεγαλύτερο site στον κόσμο, ήτοι η ηλεκτρονική διεύθυνση με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον πλανήτη, πίσω μόνον από την Google και τη Υahoo.

Με περισσότερα από 500 εκατομμύρια μέλη – χρήστες, το Facebook ετοιμάζεται να αντλήσει κεφάλαια – ρεκόρ από την αγορά μέσα στο 2011, όταν θα ξεκινήσει και επισήμως τη διαδικασία δημόσιας εγγραφή του, όμως οι προκλήσεις της νέας χρονιάς αφορούν στην περαιτέρω ανάπτυξή του σε αγορές στις οποίες μέχρι σήμερα ΔΕΝ έχει μεγάλη διείσδυση. Γιατί υπάρχουν και τέτοιες ...

Έτσι, το 2011 ο μίστερ Ζούκερμπεργκ καλείται να κερδίσει το στοίχημα της Ιαπωνίας (!), της Βραζιλίας, της Κίνας αλλά και της Ρωσίας. Με δυο λόγια σήμερα το Facebook έχει γιγαντωθεί ΧΩΡΙΣ να παρουσιάζει σημαντική επισκεψιμότητα σε αγορές που σε απόλυτους αριθμούς συγκεντρώνουν σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού του πλανήτη! Στην Ιαπωνία το site κατατάσσεται τρίτο σε επισκεψιμότητα ανάμεσα στα sites κοινωνικής δικτύωσης, στη Ρωσία το ίδιο, ενώ στην Κίνα και στη Βραζιλία η αναγνωρισιμότητα του Facebook – και φυσικά οι εγγεγραμμένοι χρήστες – είναι ακόμα χαμηλότερη.

Πρώτος στόχος η Ρωσία. Όπου από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο οι χρήστες του Facebook αυξήθηκαν μεν κατά 376%, πλην όμως υπολείπονται σημαντικά των χρηστών που συνδέονται καθημερινά στα δύο μεγαλύτερα «ρωσικά» social networks. Για να αυξήσει τη διείσδυσή του στην αγορά ο κύριος Ζούκερμπεργκ έφτασε σε συμφωνία με δύο μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ στη Ρωσία, τις Beeline και OAO Mobile TeleSystems, με στόχο να ... πλασάρει και την mobile έκδοση του Facebook. Το ερώτημα είναι πως θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην Κίνα, εκεί όπου ακόμα και η Yahoo αντιμετώπισε πρωτοφανείς δυσκολίες ...

Πυραμίδα στο Facebook, καταγγέλει η Goldman Sachs!
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η Goldman Sachs Group Inc., η γνωστή εταιρία η οποία είχε απασχολήσει τον Τύπο κατά την απαρχή της οικονομικής κρίσης των Η.Π.Α. και των περισσότερων οικονομιών, στοχεύει στην προσφορά 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τη Facebook Inc.

Αυτή η οικονομική κίνηση έχει βέβαια αφυπνίσει την προσοχή του Securities and Exchange Commission (SEC), δηλαδή της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Το SEC είναι υπεύθυνο για τη "διαιτησία" και την επίβλεψη των αγορών των Ηνωμένων Πολιτειών συμπεριλαμβανομένου και των χρηματιστηριακών συναλλαγών της Wall Street.

Σύμφωνα με τους κανόνες που εφαρμόζει η εν λόγω ομοσπονδιακή υπηρεσία, οποιαδήποτε επιχείρηση η οποία έχει άνω των 499 επενδυτών, επιβάλλεται να δημοσιοποιεί τις οικονομικές αναφορές της. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η ίδια υπηρεσία ήδη εστιάζει στο γεγονός πως υπάρχει ένα είδος "insider trading" με μετοχές οι οποίες αφορούν εταιρίες όπως το Facebook.

Η Goldman Sachs έχει ήδη επενδύσει 450 εκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α. στο Facebook και ήδη προγραμματίζει να σχεδιάσει ένα επενδυτικό σχήμα για τους πελάτες της για περαιτέρω επένδυση 1,5 δισεκατομμυρίων. Οι πληροφορίες που προβάλλει το Bloomberg έχουν ως πηγή δύο ανθρώπους οι οποίοι είναι γνώστες του σχεδίου και οι οποίοι έχουν ζητήσει να παραμείνουν ανώνυμοι, αφού η συμφωνία δεν έχει ανακοινωθεί δημόσια.

Ο νόμος περί της γνωστοποίησης στοιχείων εταιριών με 500 και πλέον επενδυτών έχει θεσπιστεί προς ενημέρωση των επενδυτών και προφανώς για αποφυγή των "pyramid" ή "Ponzi schemes", σχέδια τα οποία έχουν ως απώτερο σκοπό της προσέλκυση επενδυτών και τη διαφυγή των "κεφαλιών" των σχεδίων αυτών με τα επενδυτικά κεφάλαια.

Ο φυλακισμένος πια Bernie Madoff ήταν ο εγκέφαλος πίσω από ένα παρόμοιο σχέδιο χρόνια πριν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: