Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ - "Ο Κυνόδοντας" υποψήφιος για Όσκαρ!

Θρίαμβος για την Ελλάδα και την επίσημη υποψηφιότητά της για τα φετινά Oscar. Οι υποψηφιότητες, που ανακοινώθηκαν χάρισαν στον ''Κυνόδοντα'' του Γιώργου Λάνθιμου μία υποψηφιότητα για Oscar Ξενόγλωσσης Ταινίας!

Η ελληνική συμμετοχή, που ήδη έχει αποσπάσει βραβεία διεθνώς και ξεχώρισε στο Φεστιβάλ των Καννών, κατάφερε να περάσει στην τελική πεντάδα με τις οσκαρικές υποψηφιότητες, κάτι που συνιστά μία τεράστια επιτυχία για το ελληνικό σινεμά, που φτάνει στα Oscar 33 χρόνια μετά...

Η τελευταία χρονιά που η Ελλάδα καταφέρνει να φτάσει στους φιναλίστ για το Oscar Ξενόγλωσσης Ταινίας είναι το 1978 με την ''Ιφιγένεια'' του Μιχάλη Κακογιάννη. Έχουν προηγηθεί το 1963 η ''Ηλέκτρα'' πάλι του Μιχάλη Κακογιάννη, τα ''Κόκκινα Φανάρια'' (1964) και το ''Χώμα βάφτηκε κόκκινο'' (1965) - και τα δύο σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη. Από το 1963 μέχρι το 1965 δηλαδή η Ελλάδα κυριολεκτικά πρωταγωνιστεί για τρεις συνεχόμενες χρονιές στα Oscar, αλλά δεν καταφέρνει να κάνει δικό της το πολυπόθητο χρυσό αγαλματάκι. Το 1970 είναι η χρονιά, που εξαιτίας της δικατοτορίας στην Ελλάδα, η χώρα μας χάνει κυριολεκτικά το Oscar μέσα από τα χέρια της! Το ''Ζ'' του Κώστα Γαβρά φτάνει μέχρι τα Oscar, κερδίζει το Oscar Ξενόγλωσσης Ταινίας, όμως δεν εκπροσωπεί την Ελλάδα, αλλά την Αλγερία! Μία ταινία Έλληνα δημιουργού με κατεξοχήν ελληνικό θέμα - τη δολοφονία Λαμπράκη - κερδίζει το Oscar ερήμην της Ελλάδας...

33 χρόνια μετά την τελευταία ελληνική οσκαρική υποψηφιότητα με την ''Ιφιγένεια'' λοιπόν, η Ελλάδα επιστρέφει στην πιο λαμπερή κινηματογραφική βραδιά παγκοσμίως και ο ''Κυνόδοντας'' του Γιώργου Λάνθιμου - μια ταινία, που κυριολεκτικά αναγεννά το ελληνικό σινεμά από τις στάχτες του και το ξαναβάζει στον παγκόσμιο χάρτη - διεκδικεί με αξιώσεις το Χρυσό Αγαλματάκι.

Η τελετή απονομής των Oscar θα πραγματοποιηθεί στις 25 Φεβρουαρίου, οπότε και θα ξέρουμε αν ο ''Κυνόδοντας'' καταφέρει να κερδίσει το Oscar! Για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να επικρατήσει των συνυποψηφίων της, που είναι: το ''Biutiful'' του Inaritu (Μεξικό), το βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα ''In a better world'' από τη Δανία, το ''Incedies'' (Καναδάς) και το ''Outside the Law'' (Αλγερία).

πηγή: nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: