Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ/ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ - Στέγαστρο σαν πανί στην αρχαία Λοκρίδα

Ενα μικρό καράβι, σαν εκείνα του μυκηναϊκού στόλου που άνοιξαν τα πανιά τους από το αρχαίο λιμάνι της Κύνου στη Λοκρίδα για τον Τρωικό Πόλεμο, θα θυμίζει το στέγαστρο που θα κατασκευαστεί πάνω από τα αρχαία οικιστικά κατάλοιπα της παραλίας Λιβανατών στη Φθιώτιδα.

Τα ευρήματα αυτά, που έχουν εντοπιστεί σε ένα χαμηλό λόφο στη θέση Πύργος ή Πάτι στην παραλία Λιβανατών (κοντά στη σύγχρονη κοινότητα), έχουν ταυτιστεί με την αρχαία Κύνο, που σύμφωνα με τον Ομηρο ήταν μια από τις πόλεις της ανατολικής Λοκρίδας οι οποίες συμμετείχαν στην εκστρατεία των Ελλήνων κατά των Τρώων. Η πόλη αυτή πρωτοκατοικήθηκε από τον Δευκαλίωνα και την Πύρρα ή από τον ήρωα Λοκρό, που έδωσε το όνομά του και στην περιοχή. Υπήρξε το σπουδαιότερο λιμάνι της Οπουντίας Λοκρίδας, κάτι που επιβεβαιώνεται από τη θέση αλλά και από τα κινητά ευρήματα του χώρου. Επιφανής ήρωας του τόπου ο Αίαντας ο Λοκρός, που διακρίθηκε στον Τρωικό Πόλεμο.

Οι ανασκαφές που γίνονται στο βορειοδυτικό τμήμα του λόφου ήδη από τη δεκαετία του 1990 έχουν αποκαλύψει συνεχή κατοίκηση από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3000-2800 π.Χ.) μέχρι τα Βυζαντινά χρόνια (5ος-6ος αι. μ.Χ.). Τα καλύτερα σωζόμενα όμως αρχιτεκτονικά λείψανα ανήκουν στον 12ο αι. π.Χ. Τα προγενέστερα (14ος και 13ος αι. π.Χ.) δεν είναι παρά σπαράγματα τοίχων, δάπεδα και κεραμική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: