Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

ΥΓΕΙΑ/ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ - Έλληνας βρίσκει άκρη για την φαλάκρα!

Φως στην αιτία της φαλάκρας ρίχνει Έλληνας επιστήμονας στις ΗΠΑ, ενώ οι ελπίδες για νέα "ριζική" θεραπεία, μέσω βλαστικών κυττάρων, αρχίζουν να αυξάνονται σημαντικά.

Μια ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ, με υπεύθυνο τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή, Γιώργο Κωτσαρέλη, και επικεφαλής του Τμήματος Δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ανακοίνωσε ότι βρήκε τον πρωταρχικό μηχανισμό της ανδρικής φαλάκρας. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, δεν έχει να κάνει τόσο με την απώλεια των τριχών, όσο με ένα κυτταρικό πρόβλημα στη δημιουργία νέων μαλλιών, που κάνει τις νέες τρίχες τόσο μικρές, ώστε καθίστανται αόρατες στο γυμνό μάτι.

Οι ερευνητές, οι οποίοι παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό "Journal of Clinical Investigation", σύμφωνα με το BBC, διαπίστωσαν ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στα βλαστικά κύτταρα που δημιουργούν τις νέες τρίχες και δηλώνουν αισιόδοξοι ότι ίσως είναι δυνατό στο μέλλον να "θεραπευτεί" η φαλάκρα, μέσω αποκατάστασης της φυσιολογικής λειτουργίας αυτών των κυττάρων. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα καταστεί εφικτή η ανάπτυξη μιας κρέμας που θα εφαρμόζεται στο κεφάλι και θα βοηθά τα βλαστικά κύτταρα να οδηγήσουν ξανά στην φυσιολογική ανάπτυξη των μαλλιών.

Ακόμη, μέσα από τις μελέτες και τα πειράματά της ερευνητικής ομάδας με φαλακρούς άνδρες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι περιοχές χωρίς τρίχες στο κεφάλι έχουν στην πραγματικότητα τον ίδιο αριθμό βλαστικών κυττάρων, που παράγουν τρίχες, με τους άνδρες χωρίς φαλάκρα, όμως στην περίπτωση των φαλακρών υπάρχουν λιγότερα ώριμα βλαστικά κύτταρα (τα λεγόμενα προγονικά βλαστικά κύτταρα). Αυτό το ελάττωμα αναγκάζει τα θυλάκια των τριχών στους φαλακρούς άνδρες να συρρικνώνονται σταδιακά, με συνέπεια να παράγονται μεν νέες τρίχες, αλλά να είναι τόσο μικροσκοπικές που δεν φαίνονται με το μάτι.

Όπως δήλωσε ο κ. Κωτσαρέλης, η λύση του προβλήματος έγκειται στην εύρεση ενός τρόπου ενεργοποίησης εκ νέου των συγκεκριμένων βλαστικών κυττάρων.

«Το γεγονός ότι υπάρχει ένας φυσιολογικός αριθμός τέτοιων βλαστικών κυττάρων στο γυμνό δέρμα του κρανίου, μας δίνει την ελπίδα ότι μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ξανά αυτά τα κύτταρα», τόνισε συγκεκριμένα, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι προς το παρόν οι ερευνητές δε γνωρίζουν για ποιο λόγο σε ορισμένους άνδρες δημιουργείται αυτό το πρόβλημα με τα βλαστικά κύτταρά τους.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, μέχρι και σήμερα παραμένει ασαφής η ακριβής αιτία της ανδρικής φαλάκρας, αν και οι ειδικοί πιστεύουν ότι εμπλέκεται η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη, ενώ υπάρχει και θέμα κληρονομικότητας, καθώς το πρόβλημα τείνει να εμφανίζεται σε οικογένειες.

Το 2007, επιπλέον, η ερευνητική ομάδα του Κωτσαρέλη είχε ανακαλύψει ότι τα θυλάκια των τριχών στα ενήλικα ποντίκια αναγεννιούνται μέσω ενεργοποίησης εκ νέου των γονιδίων που ήταν ενεργά κάποτε μόνο στα αναπτυσσόμενα έμβρυα. Ενεργοποιώντας εμβρυικές μοριακές οδούς που βρίσκονταν σε "ύπνωση", οι ερευνητές κατάφεραν να "αναγκάσουν" τα βλαστικά κύτταρα να δημιουργήσουν νέα θυλάκια τριχών.

Σύμφωνα, πάντως, με τους ερευνητές, το επόμενο βήμα θα είναι να μελετήσουν τα βλαστικά κύτταρα και στην περίπτωση της γυναικείας απώλειας τριχών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: