Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Τα σχέδια για το Λύκειο της Αρχαίας Αθήνας

Το Λύκειο της Αρχαίας Αθήνας, που κόντεψε να... απαλειφθεί λόγω φθορών από τα καιρικά φαινόμενα και την έλλειψη στέγης και το σπίτι του Ρίτσου στη Μονεμβασιά, που αλλοιώθηκε από διάφορες παρεμβάσεις στα γειτονικά κτίρια απασχόλησαν το ΚΑΣ. Το Λύκειο επιτέλους θα προστατευθεί και θα αναδειχθεί. Μια χορηγία του ΟΠΑΠ, ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, θα επιτρέψει μέσα σε δύο χρόνια και το Λύκειο να γίνει επισκέψιμο και να ενωθεί με τον υπό διαμόρφωση χώρο του Βυζαντινού Μουσείου όπως είπε η γενική γραμματέας Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο υιοθέτησε μετά πολλών επαίνων την πρόταση για την προστασία και ανάδειξη του χώρου. Η διευθύντρια Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Νικολέττα Βαλάκου, παρουσιάζοντας την πρόταση σημείωσε πως δίνει τη δυνατότητα αναπαράστασης τόσο βασικών σημείων του Λυκείου της Αρχαίας Αθήνας όσο και του άλσους που το περιέβαλλε.

Τα έργα ξεκινούν τον ερχόμενο μήνα. Χρήματα υπάρχουν, μελέτες υπάρχουν και τώρα γίνονται οι προσλήψεις. Περιλαμβάνουν διαμορφώσεις που θα επιτρέψουν ανάκτηση του περιγράμματος της παλαίστρας, του περιστυλίου, της υπαίθριας αυλής, όπως και των δαπέδων. Μικρά στέγαστρα θα προστατεύουν τα ευπαθή σημεία, κυρίως τις αίθουσες των υποκαύστων (όπου θερμαινόταν το νερό για τα λουτρά). Πινακίδες και άλλο πληροφοριακό υλικό θα επιτρέπουν την άντληση πληροφοριών. Τέλος, θα προστεθούν παγκάκια για ξεκούραση των επισκεπτών.

Από ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: