Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΠΙΣΤΗΜΗ/ΥΓΕΙΑ - Επαναστατική εξέταση-εξπρές για τη φυματίωση!

Επανάσταση στην αντιμετώπιση της φυματίωσης αποτελεί η ανάπτυξη μιας νέας εξέτασης, η οποία μπορεί να δείξει σε μία ώρα αν κάποιος πάσχει από τη νόσο.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο βάκιλος της φυματίωσης σκοτώνει περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο (με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), η νέα εξέταση μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για δεκάδες χιλιάδες άτομα. Η διαγνωστική εξέταση αναπτύχθηκε από τη βρετανική Υπηρεσία Προστασίας της Υγείας, σύμφωνα με το BBC.

Οπως διαπιστώθηκε στις δοκιμές, η εξέταση εντοπίζει όλα τα στελέχη της ασθένειας, σε αντίθεση με τα υπάρχοντα διαγνωστικά τεστ. Η εξέταση, που θα μπορούσε να αντικαταστήσει την υπάρχουσα χρονοβόρα και αναξιόπιστη εξέταση που χρησιμοποιείται εδώ και 125 χρόνια, εστιάζει σε μια συγκεκριμένη περιοχή του DNA του βακτηρίου, που οι ερευνητές θεωρούν ότι είναι παρούσα σε όλα τα στελέχη της ασθένειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν από δέκα ημέρες, Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι τελειοποίησαν ένα τεστ - εξπρές για τη διάγνωση της φυματίωσης, το οποίο δίνει απάντηση σε λιγότερο από δύο ώρες. Το τεστ ανέπτυξε η αμερικανική εταιρεία Cepheid για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης και με τη συνεργασία του Ιδρύματος για Καινοτόμες Νέες Διαγνωστικές εξετάσεις, ενός μη κερδοσκοπικού φορέα με έδρα την Ελβετία, ο οποίος χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.

Η εξέταση αυτή εντοπίζει την ασθένεια στο 98% των περιπτώσεων και μπορεί ταυτόχρονα να διαπιστώσει, και μάλιστα σε ποσοστό που αγγίζει το 100%, αν το βακτήριο είναι ανθεκτικό στη ριφαμπικίνη, το φάρμακο που χρησιμοποιείται κατά βάση για την αντιμετώπιση της φυματίωσης.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: