Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ/ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - Πράσινο στην Αθήνα! Αυτό είναι είδηση...


Κι όμως θα δούμε πράσινο στην Αθήνα

Γνωρίζετε ότι το γαϊδουράγκαθο μπορεί να παράγει «πράσινο» πετρέλαιο; Εχετε σκεφτεί ότι η πόλη θα μπορούσε να έχει παντού, σε πλατείες, παραλίες, στάσεις λεωφορείων «πράσινες» ομπρέλες δροσιάς; Ξέρετε πόσο εύκολο είναι να δημιουργήσουμε έναν κρεμαστό κήπο;

Περισσότερα από 150 άτομα, σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, ντιζάινερ, επιμελητές αλλά και εθελοντές θα «ανακυκλώσουν» τις πρωτότυπες ιδέες τους για 18 ημέρες στην καρδιά της Αθήνας. Από τις 23 Σεπτεμβρίου η πλατεία Συντάγματος θα μεταμορφωθεί σε ένα τεράστιο (1.400 τ.μ.) οικο-μουσείο που θα μας επιτρέψει να δούμε την πόλη μας αλλά και τη ζωή μας εντελώς διαφορετικά.

«Βλέπω πράσινο» είναι, άλλωστε, το κεντρικό σύνθημα του φεστιβάλ Green Design, της υπαίθριας, ανοιχτής, για το κοινό, δράσης, που μας συστήθηκε πριν από δύο χρόνια και τώρα επαναλαμβάνεται μεγαλύτερη και πολύ πιο φιλική στο περιβάλλον. Κεντρικός άξονας του φεστιβάλ θα είναι το ιδιότυπο EcoMuseum. Οσοι εξέρχονται από τον σταθμό του Μετρό, θα πρέπει, υποχρεωτικά, να περνούν μέσα από το εφήμερο, πράσινο αρχιτεκτόνημα, που θα περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους, ένα μικρό κατάφυτο αμφιθέατρο 100 θέσεων και μια σκηνή, τροφοδοτούμενη εξ ολοκλήρου από ηλιακά πάνελ. Η «πράσινη» οροφή του θα εξαφανίζει πρόσκαιρα το τσιμεντένιο τοπίο, δίνοντας την αίσθηση ενός ανοιχτού πράσινου ορίζοντα. Οπως λένε και οι διοργανωτές, το οικο-μουσείο «στέλνει το μήνυμα ότι η φύση μπορεί να ξεπροβάλει στο αστικό τοπίο και να ξανακερδίσει το έδαφος που πλακοστρώσαμε...».

Και δεν είναι μόνο λόγια. Εξειδικευμένη εταιρεία θα παρακολουθεί το ανθρακικό αποτύπωμα του φεστιβάλ, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο GHG protocol, ώστε η διοργάνωση να αποτελέσει μια πραγματικά βιώσιμη λύση.

Μέσα στο μουσείο ο θεατής θα μπορεί να δει τις εκθέσεις:

- «Αρχιτεκτονική και κλιματικές αλλαγές». Καταξιωμένοι και ανερχόμενοι αρχιτέκτονες δημιουργούν υπαίθριες κατασκευές για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών. Εφτά γραφεία κλήθηκαν να ενημερώσουν, να προβληματίσουν και να εκπαιδεύσουν το κοινό είτε φυτεύοντας γαϊδουράγκαθα είτε αντιμετωπίζοντας τα κτίρια ως «ζωντανούς» οργανισμούς είτε κατασκευάζοντας «Ηλιόμετρα» που αναπαριστούν εύγλωττα τι σημαίνει η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη...

- «Design & βιωσιμότητα». Βιομηχανικοί σχεδιαστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν καθημερινά χρηστικά αντικείμενα, μικροέπιπλα ή παιχνίδια δείχνοντας πως μπορούμε εύκολα και απλά να ζούμε σε αρμονία με το περιβάλλον.

- «Μόδα do it yourself». Ανακυκλώνοντας και επαναχρησιμοποιώντας τα παλιά ρούχα και τα αξεσουάρ παρουσιάζουν δημιουργικές και εύκολα υλοποιήσιμες από το καθένα μας ιδέες μεταποίησης. Οι επιμελήτριες (Νικάνδρη Κουκουλιώτη - Μαριλένα Σταφυλίδου) σκέφτηκαν να προσαρμόσουν αυτές τις ιδέες ώστε τα ρούχα να δοθούν σε παιδιά-πρόσφυγες. Επικοινώνησαν με τον ξενώνα του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων Προσφύγων και τη σομαλική και αφγανική κοινότητα. Συνολικά 18 παιδιά συμμετέχουν με απερίγραπτη χαρά. Την Κυριακή 26/9 θα στηθεί ένα ολοήμερο εργαστήρι μεταποίησης για όλους. Αρκεί να πάμε με παλιά ρούχα, σπασμένα αξεσουάρ και με διάθεση ανταλλαγής.

- «Οικο-Ηρωες». Δέκα νέοι Ελληνες graphic designers εικονογραφούν δέκα αξιοθαύμαστες ιστορίες συμπολιτών μας οι οποίοι, μέσα από την καθημερινότητά τους, κάνουν πράξη την προστασία του περιβάλλοντος. Μεταξύ άλλων πρόκειται για τον Αθανάσιο Τσιώκα-Πλαπούτα που συνέβαλε αποφασιστικά στην απομάκρυνση των παράνομων υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων, τον Αθανάσιο Παντελόγλου, τον άνθρωπο που αποκάλυψε το «έγκλημα» στον Ασωπό ποταμό κ.ά. Ας τους γνωρίσουμε.

«Πράσινες» προβολές

Καθημερινά (20.00-22.00) στο αμφιθέατρο του μουσείου θα προβάλλονται ντοκιμαντέρ, ταινίες κινουμένων σχεδίων κ.ά. απ' όλο τον κόσμο. Η ActionAid ανέλαβε τα καθημερινά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά (Δ'-Στ' Δημοτικού και Α'-Γ' Γυμνασίου). Στις 10 Οκτωβρίου, την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, σε συνεργασία με τους Ελληνες συνηγόρους του κλίματος, μια πρωτοβουλία του British Council, θα ενημερωθούμε για την παγκόσμια εκστρατεία 10:10, η οποία μας προτείνει να μειώσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα κατά 10%, μέσα σε ένα χρόνο.

Εκτός από την πλατεία Συντάγματος το Green Design «βλέπει» πράσινο σε ακόμη έξι κεντρικές περιοχές της Αθήνας: πλατείες Κάνιγγος, Κλαυθμώνος και Ομονοίας, γωνία Σόλωνος και Ασκληπιού, Κηφισίας & Αλεξάνδρας, Συγγρού & Αθ. Διάκου. Νέοι αρχιτέκτονες αποτύπωσαν στις φωτο-εγκαταστάσεις τους πώς μπορούμε με απλό τρόπο να αλλάξουμε τις όψεις των συγκεκριμένων περιοχών. «Παράθυρο στο μέλλον», τιτλοφορούν εύγλωττα τις προτάσεις τους...

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τη Brainlab, έναν ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό και μη κυβερνητικό φορέα, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Info: 23 Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτωβρίου στην πλατεία Συντάγματος.*

Δεν υπάρχουν σχόλια: