Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

ΓΕΝΙΚΑ - "Μια επίσκεψη στην Παλιά Βουλή"


Σήμερα πραγματοποιήσαμε μια εκδρομή - επίσκεψη στην Παλαιά Βουλή, που βρίσκεται στην πλατεία Κολοκοτρώνη, με το ομώνυμο άγαλμα του μεγάλου Στρατηγού να δεσπόζει στην είσοδο του κτιρίου.

Μαζευτήκαμε κοντά 60-70 άτομα, γονείς μαζί με τα παιδιά τους, όλοι μαζί με την ίδια προσμονή. Να ζήσουμε και να μάθουμε ένα κομμάτι από την ιστορία μας, που είναι πλέον "αποθηκευμένο" σε ένα κτίριο, σε κάποιες προθήκες και κρεμασμένο στους τοίχους.

Πάντα με σεβασμό και με ιδιαίτερη προσοχή βαλμένα και είναι ευχής έργο που έχουν διασωθεί και αυτά.
Δεν μπορώ να πω ποιός είχε πιό μεγάλη "δίψα" να μάθει(παιδιά) ή να "θυμηθεί"(μεγάλοι). Το σίγουρο είναι πως ήμασταν πολλοί τυχεροί που είχαμε μια άριστα καταρτισμένη ξεναγό, που μας έδωσε, μετέφερε με πολύ αναλυτικό και γλαφυρό τρόπο, την ατμόσφαιρα εκείνης της ηρωϊκής εποχής, ένθεν και ένθεν.
Στα εκθέματα θα δείτε από σημαίες/λάβαρα της εποχής, όπλα κάθε λογής(πιστόλια, καριοφίλια, πάλες, γιαταγάνια, τσεκούρια κ.α.), πάρα πολλά πορτραίτα σχεδόν όλων των ηρώων της Επανάστασης, των Φιλικών, αλλά και πολλών φιλελλήνων, με δεσπόζουσα φυσιογνωμία τον Λόρδο Βύρωνα.
Ακόμα υπάρχει ξεχωριστή αίθουσα για τους ναυάρχους της Επανάστασης .
Βέβαια στα εκθέματα αξίζει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην προθήκη με τα αντικείμενα του Αρχιστράτηγου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Περισσότερο δε στην περικεφαλαία του, σημάδι αναγνώρισης και σαφούς αναφοράς, στα αρχαιοελληνικά μας χρόνια, καθώς αυτό ήθελε να δείχνει σε όλους ο Γέρος του Μοριά!
Υπάρχουν ακόμα αντικείμενα από την εποχή της μετά την επανάσταση προσπάθειας διακυβέρνησης της Ελλάδας, με τον Καποδίστρια(πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, που δολοφονήθηκε από πληρωμένους δολοφόνους έξω από την εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο), τα πρώτα χρόνια της Βασιλείας στην χώρα μας από τον Όθωνα και την Αμαλία, αλλά και κατόπιν από τον οίκο Γκλύξμπουργκ.

Ακόμα θα δείτε αντικείμενα από τους μεγάλους πολιτικούς ηγέτες του 19ου και 20ου αιώνα (Δηλιγιάννη, Τρικούπη, Βενιζέλο), καθώς επίσης και κάποια εκθέματα από την τελευταία θλιβερή σελίδα της νεώτερης ιστορίας μας, την λεγόμενη Μικρασιατική καταστροφή.

Σε όλο αυτόν τον "γύρο" των εκθεμάτων, το μυαλό όλων(όπως εξομολογηθήκαμε αργότερα σε κατ' ιδίαν συζητήσεις), δεν σταμάτησε να σκέφτεται τις χαμένες ευκαιρίες της ιστορίας, αλλά και την επανάληψη αυτών των λαθών, με άλλους πρωταγωνιστές...

Στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής, το οποίο αρχικά ήταν κατοικία και μετά από πυρκαγιά διαμορφώθηκε στο σημερινό κτίριο, διεξάγεται και μια έκθεση με τα όπλα και τις στολές της επανάστασης του 1821.


Αξίζει για όσους δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ το κτίριο, αλλά και για όσους έχουν καιρό να το πραγματοποιήσουν, μια επίσκεψη που αν μη τι άλλο είναι ΚΑΙ επίκαιρη.







Δεν υπάρχουν σχόλια: