Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Αρχαίος θησαυρός στα αζήτητα


Ο χώρος όπου ο Πλάτωνας ανέπτυξε όλη την σοφία και την μαγεία της τέχνης του λόγου, της φιλοσοφίας, είναι ο σύγχρονος τόπος της πλήρους και συνεχούς απαξίωσης από την πλευρά της Πολιτείας. Ο αρχαιολογικός χώρος της λεγόμενης Ακαδημίας Πλάτωνος, είναι στα αζήτητα και εδώ και 40 χρόνια, από τότε δηλαδή(1970) που οριοθετήθηκε το αρχαιολογικό πάρκο, ταλανίζεται από κάθε λογής αρπακτικά που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, προσπαθούν να χτίσουν, να δομήσουν τον ιερό αυτό χώρο.

Ακόμα και αυτός ο περίφημος "αρχαιολογικός περίπατος" με άξονα την Διονυσίου Αρεοπαγίτου και την Αποστόλου Παύλου, η οποία είχε προβλεφθεί να επεκταθεί μέχρι την Ακαδημία Πλάτωνος το 2004, σταμάτησε στον Κεραμεικό, σε απόσταση μόλις 1500 μέτρων από έναν από τους σημαντικότερους πόλους της αρχαιότητας, στον οποίο έχουν διασωθεί 135 αδόμητα στρέμματα!

Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο τα αποτελέσματα της χρόνιας εγκατάλειψης είναι ορατά. Από μέσα του περνάει ένας οδικός άξονας που εξυπηρετει γραμμες ΚΤΕΛ, αλλά και περίπου 5000 οχήματα, ημερησίως. Έχουν γίνει κατα μήκος των δρόμων απαλλοτριώσεις κάποιων κτιρίων αλλά οι κατεδαφίσεις είναι ημιτελείς ή δεν έχουν προχωρήσει.

Με την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων έχουν αποτραπεί δομήσεις τεράστιων κτιρίων γραφείων, αλλά και προσπάθειες για μεγάλα εμπορικά μεγαθήρια. Τώρα η καινούρια μόδα είναι οι καταπατήσεις ορφανών ακινήτων που βαφτίζονται...λαχανόκηποι.

Μουσείο

* Κατασκευή του Μουσείου των Αθηνών, που προωθεί κατά προτεραιότητα το υπουργείο Πολιτισμού και θα στεγάσει τα χιλιάδες πολύτιμα ευρήματα που έχουν βρεθεί σε διάφορα σημεία του Λεκανοπεδίου, κυρίως με αφορμή τα έργα του μετρό. Η τοποθεσία έχει χωροθετηθεί από το 2002, αλλά πολύ πρόσφατα εγκρίθηκε το κτιριολογικό πρόγραμμα, που προβλέπει την κατασκευή χαμηλού συγκροτήματος 16.700 τετραγωνικών, σε έκταση περίπου 30 στρεμμάτων. Θα χρειαστεί να κατασκευαστεί νέα είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο από την πλευρά του Κηφισού, όπου δεν έχουν εντοπιστεί αρχαιότητες. Η Επιτροπή Κατοίκων δεν διαφωνεί με το μουσείο, αλλά επιμένει να κατασκευαστεί έξω από το αρχαιολογικό άλσος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: