Έκθεση Τσίλλερ: Τέσσερις χώρες συναντώνται στην Εθνική Πινακοθήκη
Η αναγέννηση της Αθήνας
Η αναγέννηση της Αθήνας
Ως μία ευρωπαϊκή έκθεση, που της αξίζει να ταξιδέψει εκτός ελληνικών συνόρων, περιέγραψε η κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα την έκθεση «Ερνέστος Τσίλλερ, Αρχιτέκτων, 1837-1923» που εγκαινιάζεται το βράδυ της Δευτέρας (8 μ.μ.) στην Εθνική Πινακοθήκη.
Η έκθεση συνδέει τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, εξήγησε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης: την Ελλάδα, όπου εργάστηκε και έζησε ο Ερνέστος Τσίλλερ ώς τον θάνατό του, την πατρίδα του τη Γερμανία, την Αυστρία, καθώς στη Βιέννη βρισκόταν το γραφείο του δασκάλου του Θεόφιλου Χάνσεν, και τη Δανία -χώρα καταγωγής του Χάνσεν.
«Κάναμε προσπάθειες να ταξιδέψει η έκθεση στο εξωτερικό. Δυστυχώς οι προσπάθειες δεν απέδωσαν. Ελπίζουμε τώρα, που θα παρουσιαστεί η έκθεση, να αλλάξουν γνώμη» είπε κ. Λαμπράκη-Πλάκα. Αναφερόμενη στο έργο του Ερνέστου Τσίλλερ, η κ. Λαμπράκη-Πλάκα υπογράμμισε ότι πρόκειται για έναν οικουμενικό καλλιτέχνη, ένα εκλεκτικό καλλιτέχνη, που στο πλαίσιο του νεοκλασσικισμού εμπνεύστηκε από την Αρχαιότητα, το Βυζάντιο, την Αναγέννηση αλλά και από βορειοευρωπαϊκά στοιχεία.
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη τού Μαρίνου Καλλιγά γιατί, όπως τόνισε, η κ. Λαμπράκη-Πλάκα εκείνος ως διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης είχε την οξυδέρκεια να αγοράσει το πολύτιμο αρχείο του Τσίλλερ, το 1961.
«Η Εθνική Πινακοθήκη, πιστή στο ρόλο της ως παιδαγωγού, έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό ώστε να εκτιμήσει το πολεοδομικό περιβάλλον της Αθήνας που είναι ζωντανό, αυτό το σπουδαίο κληροδότημα του Ερνέστου Τσίλλερ» επισήμανε η κ. Λαμπράκη-Πλάκα.
Η ίδια ανακοίνωσε πως σύντομα οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν στα χέρια τους ένα πολύπτυχο με τους χάρτες της Αθήνας και του Πειραιά, όπου θα είναι χαρτογραφημένα όλα τα σωζώμενα κτήρια του Ερνέστου Τσίλλερ.
Η κ. Λαμπράκη-Πλάκα τόνισε, επίσης, πως η δύσκολη οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη την Εθνική Πινακοθήκη, αφού -όπως είπε- δεν περιμένει από το κράτος κάποια ενίσχυση, αλλά ελπίζει να μπορέσει να της καλύψει τα λειτουργικά της έξοδα. Στο πλαίσιο αυτό ευχαρίστησε θερμά τον χορήγό της έκθεσης, τον Όμιλο Λαυρεντιάδη.
Πιο αναλυτική αναφορά στο έργο του Ερνέστου Τσίλλερ έκανε η επιμελήτρια της έκθεσης δρ. Μαριλένα Κασσιμάτη. Όπως υπογράμμισε, στόχος της ήταν να αναδείξει τόσο την αρχιτεκτονική της Αθήνας όσο και τα σχέδια-έργα τέχνης του Τσίλλερ, ο οποίος δεν φρόντιζε μόνο τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των κτηρίων, αλλά ακόμα και την εσωτερική διακόσμηση των οικοδομημάτων
από tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου