Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Edith Piaf - Non, je ne regrette rien (Officiel) [Live Version]

Σαν χθες, 19Δεκεμβρίου του 1915, γεννήθηκε σε έναν δρόμο της Γαλλίας, ένα κορίτσι που έμελλε να είναι η συγκλονιστικότερη "φωνή" της και ίσως(και κατά πολλούς) η πιό σημαντική, όχι μόνο της Γαλλίας, αλλά και της Ευρώπης.

Ήταν η γέννηση της Εντίθ Πιάφ, όπως ήταν ευρύτερα γνωστή. Η συγκλονιστική φωνή της Γαλλικής σκηνής, που έζησε μια πολυτάραχη ζωή, ξεκίνησε να τραγουδάει στα καμπαρέ του Παρισιού, όταν την ανακάλυψε ένας ιδιοκτήτης μαγαζιού και την πήρε να τραγουδήσει μαζί του.

Από εκεί και πέρα η ζωή της μικροκαμωμένης και φιλάσθενούς Εντίθ, πέρασε την καλύτερη περίοδο της καριέρας της. Αναγνώριση και ταξίδια, έρωτες και πάθη, που όμως την έφεραν στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Τελικά και μετά από μια θριαμβευτική τουρνέ, και αφού είχε μεσολαβήσει μεγάλη αποχή λόγω ασθένειας, επιστρέφει και καταπλήσει τους πάντες με την σκηνική της παρουσία, σε μια τεράστια σκηνή όπως το OLYMPIA, μόνη της με μόνο ένα μικρόφωνο και ένα μάυρο φόρεμα.

Η εκφραστικότητα της φωνής της, τα γεμάτα ζωντάνια και κίνηση χέρια της, η απόλυτη φωνή της, αιχμαλωτίζουν και τους πιο μεγάλους εχθρούς της(και είχε πολλούς...) και αναγκάζει την αίθουσα σε ένα ανεπανάληπτο standing ovation και τους κριτικούς των εφημερίδων και του ραδιοφώνου να την απομυθοποιήσουν.

Όπως ακριβώς της άξιζε. Ένας θρύλος πήρε την θέση του στο Πάνθεον των καλλιτέχνιδων, έχοντας όμως την πρώτη θέση. Και είναι μάλιστα ζητούμενο αν και πότε(μάλλον ποτέ, τουλάχιστον όσο ζούμε εμείς...), υπάρξει κάποιος ή κάποια που να την φτάσει.

Σε θυμόμαστε πάντα αθάνατη Εντίθ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: