Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

ΤΕΧΝΕΣ - Ακρωτήριο - αριστούργημα | Τέχνες

Της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΜΠΑΡΚΑ(από enet.gr)

Φαντάζει παράταιρο. Ξαφνικά, στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα, την προσοχή των θεατών «κλέβει» ένα τεράστιο γλυπτό, ύψους 3,2 μέτρων. Το μέγεθός του αλλά και η έντονα διακοσμημένη μορφή του ξενίζουν. Πώς είναι δυνατόν σε ένα ναό με τόσο αυστηρή γεωμετρία και αρχιτεκτονική να ανήκει ένα τέτοιο περίτεχνο κόσμημα;

Ο Παρθενώνας είχε δύο τέτοια γλυπτά ακρωτήρια που διακοσμούσαν την κορυφή των δύο αετωμάτων του. Τη Δευτέρα, ημέρα γενεθλίων των 2 χρόνων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, οι επισκέπτες θα λύσουν όλες τις απορίες τους για το μοναδικό αυτό έκθεμα, ενώ θα δουν από κοντά και τα αυθεντικά του κομμάτια.

Οι συντηρητές όταν έκαναν τη γλυπτική ανασύνθεση του αρχαίου, τοποθέτησαν ένα μόνο αυθεντικό κομμάτι του. Από τη Δευτέρα, και για αρκετό καιρό, τέσσερα αυθεντικά μαρμάρινα θραύσματα θα βγουν από τις αποθήκες για να πάρουν θέση δίπλα του, σε σιδερένια βάθρα, αποκαλύπτοντας «τις γοητευτικές λεπτομέρειες» που ο σπουδαίος καλλιτέχνης του εμπνεύστηκε και αποτύπωσε στο μάρμαρο κοιτάζοντας τη φύση γύρω του.

(περισσότερα στο λινκ που ακολουθεί)
Ακρωτήριο - αριστούργημα | Τέχνες | Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: