Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης - Έτος Ελύτη


Ετος Ελύτη έχει ανακηρυχθεί το 2011 από το υπουργείο Πολιτισμού με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή. Η Παγκόσμια Ημέρα για την ποίηση καθιερώθηκε το 1999, με πρωτοβουλία της UNESCO

Ετος Ελύτη έχει ανακηρυχθεί το 2011 από το υπουργείο Πολιτισμού με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή, με πολλές εκδηλώσεις να έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Ξεχωρίζει αυτή του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου με την καμπάνια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εκδήλωση που σύμφωνα με το ΕΚΕΒΙ αποβλέπει στο να μπουν στην καθημερινότητα όλων των πολιτών η ποίηση και οι ποιητές.

Χάρη σε αυτήν, στίχοι του Ελύτη όπως «Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά», «Θε μου, τι μπλε ξοδεύεις για να μη σε βλέπουμε!», «Κάπου ανάμεσα Τρίτη και Τετάρτη πρέπει να παράπεσε η αληθινή σου μέρα», θα «ταξιδεύουν» από σήμερα το πρωϊ και για έναν μήνα με τα ΜΜΜ (μετρό, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, τρένα, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τρόλεϊ, τραμ) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη (σσ. τόπος καταγωγής του ποιητή), Ρόδο και Ζάκυνθο.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την ποίηση γιορτάζεται τα τελευταία δώδεκα χρόνια, μαζί με την Ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, με τον θεσμό να καθιερώνεται το 1999, με πρωτοβουλία της UNESCO.

Ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός θέλησε με αυτόν τον τρόπο να προωθήσει την τέχνη της ποίησης και συγκεκριμένα τις προσπάθειες των μικρών εκδοτών να τυπώνουν συλλογές νέων ποιητών, την επιστροφή της προφορικής παράδοσης με την ανάγνωση ποιημάτων ενώπιον κοινού και την αποκατάσταση ενός διαλόγου μεταξύ της ποίησης και των άλλων μορφών τέχνης, πάνω στον αφορισμό του Ντελακρουά «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση».

Ο Οδυσσέας Ελύτης (φιλολογικό ψευδώνυμα του Οδυσσέα Αλεπουδέλη) γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1911 ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του '30.

Διακρίθηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 1979 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, γνωστός για τα ποιητικά του έργα Άξιον Εστί, Ήλιος ο πρώτος, Προσανατολισμοί κ.α. Πέθανε στις 18 Μαρτίου 1996.

πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: