Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

ΒΙΒΛΙΟ - "Φόνος στο Κιμπούτς" της Μπάτυα Γκούρ



Ένα ακόμη βιβλίο μας προτείνει ο συνεργάτης μας, Βασίλης Τσιμπούκης, αυτή την φορά από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ. Το αστυνομικό μυθιστόρημα της Μπάτυα Γκουρ, "Φόνος στο Κιμπούτς" σε μετάφραση Κ. Παπαδάκη, είναι αυτό που μπορεί να σας κρατήσει συντροφιά αυτό το τριήμερο.



Διαβάζουμε στο μπλογκ του ΒΙΒΛΙΟΚΑΦΕ:



"Αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία: 5ο μέρος. Η καλή λογοτεχνία σε εισάγει σε νέους κόσμους, η πολύ καλή σε μυεί σ’ αυτούς και σε προκαλεί να τους κρίνεις, να τους ερμηνεύσεις, να τους αναθεωρήσεις…



Τα κιμπούτς στο Ισραήλ είναι ένα είδος που διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εθνική ζωή. Πρόκειται για μικρούς συνοικισμούς που λειτουργούν ομαδικά σε ένα σοσιαλιστικό πρότυπο άμεσης δημοκρατίας και εργασιακής εξειδίκευσης. Σ’ αυτά διατηρούνται οι αρχές του σιωνισμού και επικρατεί το συλλογικό πνεύμα σε τέτοιο βαθμό που να θεωρούνται ευρείες οικογένειες. Ιδρύθηκαν πριν από έναν περίπου αιώνα και βοήθησαν ουσιαστικά στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ. Η οργάνωσή-τους με αρχές και κανόνες που θέτουν το άτομο στην υπηρεσία της κοινότητας αποτέλεσε τον πυρήνα της εθνικής ανασυγκρότησης.


Επειδή ο αστυνόμος-πρωταγωνιστής του έργου Μιχαέλ Οχαγιόν πιστεύει ότι πρέπει να γνωρίσει το βαθύτερο πνεύμα των κιμπούτς για να διαλευκάνει τους δύο φόνους που συνέβησαν για πρώτη φορά στα χρονικά μέσα σε τέτοιες κοινότητες, διαβάζει βιβλία και μιλά πολύ με τους ανθρώπους που ζουν εκεί, ώστε να διαμορφώσει σαφέστερη εικόνα. Αυτό ακριβώς κάνει και το βιβλίο της ισραηλινής συγγραφέως, η οποία θέτει σε πρωταγωνιστικό ρόλο το ίδιο το κιμπούτς, την ίδια τη ζωή εκεί και σε δεύτερη μοίρα τους αστυνόμους, τα θύματα και τους θύτες."



Περισσότερα στο λινκ που ακολουθεί:


Δεν υπάρχουν σχόλια: