Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ/ΣΙΝΕΜΑ - Τα παιχνίδια «σώζουν» το Χόλιγουντ


Τη φωτεινή, αισιόδοξη πλευρά του καλοκαιριού είδε επιτέλους το αμερικανικό μποξ όφις χάρη στο τρισδιάστατο «Toy Story 3», που με 109 εκατ. δολάρια σε εισπράξεις έδωσε δυνατή ώθηση το περασμένο τριήμερο στα «πεσμένα» από τις αρχές Μαΐου κινηματογραφικά ταμεία των ΗΠΑ.

Ετσι το πολυδιαφημισμένο καρτούν της Πίξαρ μετράει ρεκόρ: κατ’ αρχάς πέτυχε την πιο εμπορική πρεμιέρα για τον μήνα Ιούνιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ κατέκτησε τον τίτλο του μεγαλύτερου ανοίγματος του στούντιο της Πίξαρ (σύμφωνα και με τις προσαρμογές του πληθωρισμού) και έγινε το 11ο κατά σειρά στην υπερ-επιτυχημένη πορεία της εταιρείας που σκαρφαλώνει στο νούμερο του μποξ όφις.

Τα χαμόγελα, λοιπόν, επέστρεψαν στο Χόλιγουντ, που βρέθηκε να αγωνία από την κατά 6% πτώση των εσόδων του σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (οι αναλύσεις μαρτυρούν άνοδο του μποξ όφις κατά 30% σε αντιστοιχία με το τριήμερο από 18 έως 20 Ιουνίου το 2009) και αναθάρρησε με τα νέα δεδομένα που δείχνουν πλέον ανάκαμψη και συρρίκνωση της συνολικής πτώσης στο 1%. Το μέλλον για το «Toy Story 3» προβλέπεται από τους αναλυτές ιδιαίτερα μακρύ και προσοδοφόρο, μιας και έχει ήδη συγκεντρώσει κοντά στα 45 εκατ. δολάρια από το 25% της διεθνούς κινηματογραφικής αγοράς και έπεται συνέχεια με την ευρύτερη έξοδό του την τρέχουσα εβδομάδα παγκοσμίως.

Ενισχυμένα από την... ακριβούτσικη τιμή του εισιτηρίου για τις προβολές ταινιών σε 3D, τα παιχνίδια του «Toy Story» μαγνήτισαν μικρούς και μεγάλους (κυρίως τους νέους θεατές από 17 έως 25 χρόνων που μεγάλωσαν με τα δύο προηγούμενα καρτούν της σειράς), αποδεικνύοντας ότι η φθορά του χρόνου και η σκουριά δεν τα αγγίζει. Εξάλλου, είναι το βασικό συστατικό μιας σειράς που εγκαινιάστηκε το 1995 (με το «Toy Story») και σηματοδότησε τη σπουδαία, ανανεωτική πορεία της Πίξαρ και της «μητέρας» Ντίσνεϊ, που την αγόρασε το 2006, στον χώρο του κινουμένου σχεδίου.

Πάνω από 100 εκ. δολ.
Το «Toy Story 3» του Λι Ούνκριχ έγινε η τρίτη ταινία μετά τα «Iron Man 2» και «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» που άνοιξε πάνω από το όριο των 100 εκατ. δολαρίων μέσα στο 2010 στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: