Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ/ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ- Ο Έλληνας θαυματοποιός της τεχνολογίας!

Ο γύρος του κόσμου με ένα τηλεσκόπιο... Θα μπορούσε να είναι τίτλος παιδικού βιβλίου. Με πρωταγωνιστή -για παράδειγμα- έναν Ελληνα επιστήμονα, που παίζει με ακτίνες λέιζερ και φτιάχνει πανίσχυρα όργανα για να διαβάζει τα μυστικά του ουρανού... Παρ’ όλα αυτά, η ιστορία του Γιώργου Γεωργούση και της ομάδας του δεν είναι παραμύθι. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, κάμποσης διορατικότητας και λίγης τύχης. Δεν είναι και σύνηθες να διευθύνεις στην Ελλάδα μια εταιρεία πρωτοπόρας τεχνολογίας, που πουλά υπερσύγχρονα συστήματα τηλεπισκόπησης της ατμόσφαιρας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και σε επιστημονικά ινστιτούτα όλου του κόσμου, από τη Χιλή μέχρι την Κίνα και από την Πολωνία μέχρι την Κύπρο, τις ΗΠΑ και τον Αμαζόνιο...

Δείτε που μπορεί να φτάσει το ελληνικό "τεχνολογικό δαιμόνιο/μυαλό στο παρακάτω άρθρο:

v4.ethnos.gr - Ο θαυματοποιός της τεχνολογίας - e-life , επιστημες

ΘΕΑΤΡΟ - Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Θα νάσης Βέγγος

Αν και αναμενόταν να πάρει εξιτήριο από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου μέσα στην εβδομάδα, μία μετεγχειριτική επιπλοκή οδήγησε ξανά στην εντατική τον αγαπημένο ηθοποιό, Θανάση Βέγγο. Για ''κρίσιμη κατάσταση'' έκανε λόγο ο διοικητής του νοσοκομείου...

Ο Θανάσης Βέγγος υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε εγχείριση για την αφαίρεση ανευρύσματος. Όλα πήγαν καλά και ο γνωστός κωμικός ανάρρωνε κανονικά, μέχρι που παρουσίασε κάποιο πρόβλημα στο αναπνευστικό.

Τα 83 του χρόνια και η βεβαρυμένη υγεία του ανησυχούν ιδιαίτερα τους γιατρούς, που τον μετέφεραν ξανά στην εντατική.

''Ο κύριος Βέγγος δεν εξήλθε ποτέ από το νοσοκομείο. Μετά την αποθεραπεία από το χειρουργείο που του είχε γίνει παρουσίασε κάποιο πρόβλημα στο αναπνευστικό του το οποίο κρίθηκε σοβαρό. Μπήκε στην μονάδα αυξημένης φροντίδας και διερευνάται αυτή τη στιγμή εργαστηριακά σε τι οφείλεται αυτό, αν υπάρχει κάποιο μικρόβιο κτλ. Η κατάστασή του είναι κρίσημη μεν αλλά ο ίδιος αυτή την στιγμή είναι καλά από την άποψη πως επικοινωνεί κανονικά με το περιβάλλον, δεν είναι διασωληνωμένος, κτλ. Αλλά δεν παύει η κατάστασή του να είναι κρίσιμη. Είναι μεγάλος στην ηλικία κι αυτό στην περίπτωσή του είναι επιβαρυντικό. Αν ήταν ένας νέος άνθρωπος δεν θα το συζητάγαμε καθόλου'' δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου, Απόστολος Λέτσιος στο Tlife που επικοινώνησε μαζί του.

Στο πλευρό του Θανάση Βέγγου βρίσκεται η αγαπημένη του σύζυγος και στενοί του συγγενείς.

Ευχόμαστε από καρδιάς να καταφέρει να βγει νικητής από τη μάχη που δίνει...

από nooz.gr

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - Μόναχο - Βερολίνο... με μία φόρτιση!

Ένα ηλεκτροκίνητο μοντέλο της Audi έφθασε στο Βερολίνο, αφού διήνυσε απόσταση 600 χιλιομέτρων από το Μόναχο, με τους παραγωγούς να υποστηρίζουν ότι είναι το πρώτο συμβατικό αυτοκίνητο που κάνει μία τόσο μεγάλη απόσταση κινούμενο με μπαταρίες.

Ο δήμαρχος του Βερολίνου, Κλάους Βόβερεϊτ, συμμετείχε στην τελετή υποδοχής του πρωτοποριακού μοντέλου, που έγινε στην πύλη του Βραδεμβούργου. Ο οδηγός, Μίρκο Χάνεμαν δήλωσε ότι τα όργανα του οχήματος έδειχναν ότι οι μπαταρίες είχαν ακόμα 17% του φορτίου τους.

Περισσότερα στο άρθρο που ακολουθεί:

Nooz.gr : Μόναχο - Βερολίνο... με μία φόρτιση!

ΑΝΕΚΔΟΤΟ - Ασφάλεια για νέο 97 χρονών!

Ένας παππούς 97 ετών πάει σε έναν ασφαλιστή.
- Γεια σας, θέλω να κάνω μια ασφάλεια ζωής
- Τι λες ρε παππού, ασφάλεια ζωής, τρελάθηκες, πόσο είσαι;
- 97 ετών, λέει ο παππούς.
Τρελαίνεται ο ασφαλιστής.
- Μιλάς σοβαρά τώρα; Τι να την κάνεις;
- Να, θέλω να πάω με τον...
πατέρα μου ένα ταξίδι στο εξωτερικό και καλό
είναι να είμαστε ασφαλισμένοι.
Ο ασφαλιστής έχει τρελαθεί!
- Με τον πατέρα σου; Πόσο είναι εκείνος;
- Ε, 125 τον άλλο μήνα.
- Και τι θα κάνετε στο εξωτερικό;
- Να μωρέ, πηγαίνουμε να επισκεφτούμε τον παππού μου.
Ο ασφαλιστής χτυπάει το κεφάλι του στο γραφείο.
- Τι λε ρε μπάρμπα, με κοροϊδεύεις; Πόσο είναι ο παππούς σου;
- Κλείνει τα 142 σε μια βδομάδα.
- Και τι θα κάνετε εκεί;
- Παντρεύεται και πάμε στο γάμο!
Ο ασφαλιστής έχει σκαρφαλώσει στο πρεβάζι και είναι έτοιμος να
φουντάρει.
- Και...γιατί παντρεύεται;
- Μαλακίες μωρέ, τον πιέζουν οι γονείς του!

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

ΕΠΙΣΤΗΜΗ/ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - Στους υδατάνθρακες το μυστικό των μαραθωνοδρόμων

Μια και κοντεύει ο Μαραθώνιος που γιορτάζει τα 2500 χρόνια από την χρονολογία της εκεί ηρωικής μάχης, να μια καινούρια είδηση που μπορεί να είναι χρήσιμη για όσους σκέπτονται να τολμήσουν το εγχείρημα.

Στους υδατάνθρακες το μυστικό των μαραθωνοδρόμων

Το μυστικό του τερματισμού στο Μαραθώνιο βρίσκεται στους υδατάνθρακες και υπάρχει μαθηματική φόρμουλα που μπορεί να δείξει στους δρομείς πόσες έξτρα θερμίδες από υδατάνθρακες θα πρέπει να πάρουν πριν τρέξουν σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα .

Περισσότερα στο λινκ που ακολουθεί:

Στους υδατάνθρακες το μυστικό των μαραθωνοδρόμων Τεχνολογία Ελευθεροτυπία

FUNNY VIDEO - Άνοιξε η..πασαρέλα και την "έφαγε"!!!

Πόσο εύκολο είναι να "ανοίξει" η πασαρέλα και να σε...φάει; Ε, εδώ μπορείτε να δείτε τι μπορεί να πάθει ένα μοντέλο αν δεν προσέχει που πατεί!

Πωλούνται "τόμοι"¨γνώσης. Αυτή, τα ξέρει ΟΛΑ!

Παρακαλώ, βοηθήστε με να πουληθούν τα αναρτώμενα του πωλητηρίου, καθώς δεν είναι πλέον απαραίτητα!

Κάθε προσφορά δεκτή(αν και μάλλον, αυτή ΞΕΡΕΙ καλύτερα...)

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - Καλλιτέχνες ενάντια στο Μνημόνιο

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, χθες στις 7 το βράδυ, βρισκόταν σκαρφαλωμένος σε μια σκάλα, μπροστά απ' την καμένη «Marfin» της Σταδίου. Γύρω του, πλακάτ με συνθήματα «Οχι άλλη Κατοχή», «Μείνετε ανήσυχοι», «Ολα τα εγώ στο δρόμο», «Οποιος σκύβει καμπουριάζει».

Γύρω από την ειρηνική σύναξη «διαμαρτυρόμενων» με t-shirt που ανέγραφαν «Κάτω απ' όλα είμαστε άνθρωποι» βρίσκονταν συγχυσμένοι αστυνομικοί, που δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβαινε. Και, για παν ενδεχόμενο, στη γωνία με την Κλαυθμώνος, κρυμμένη, παρέστεκε μια διμοιρία των ΜΑΤ.

Με άλλα λόγια, ο επιχειρηματίας, αν και βρισκόταν σε αληθινό παραλήρημα διατάζοντας στη... διαπασών «Δουλέψτε! Δουλέψτε! Για τον Βγενόπουλο! Τον δικό σας άνθρωπο! Για τον Ανδρέα, ρε γαμώτο», μπορούσε να αισθάνεται απολύτως ασφαλής. Ο ηθοποιός που υποδυόταν το γνωστό επιχειρηματία, εγκαλώντας τον επί της ουσίας ως ηθικό αυτουργό της τραγωδίας της Marfin, ήταν ο Κίμων Ρηγόπουλος. Ενας απ' την ομάδα των «Καλλιτεχνών κατά του Μνημονίου», που χθες μας συστήθηκαν για πρώτη φορά με μια εναλλακτική πολιτική ξενάγηση στους «τόπους θυσίας της σύγχρονης Ιστορίας μας».

Ξεκίνησαν από το Χρηματιστήριο της Σοφοκλέους («όπου χύθηκε πολύ αίμα»), συνέχισαν στη Marfin («γιατί δεν ξεχνάμε το έγκλημα») και κατέληξαν στη Βουλή («το χώρο όπου διαπράττονται κατά συρροήν τα γνωστά εγκλήματα»).

Ο Ρηγόπουλος-Βγενόπουλος κάποιους σόκαρε, άλλους τους έκανε να γελάνε όταν συστηνόταν ως «ένας από εσάς. Αυτοδημιούργητος άνθρωπος». Και συνέχιζε: «Με κατηγόρησαν ως ηθικό αυτουργό της τραγωδίας! Ποιον; Εμένα; Που προσφέρω υποτροφίες στη μνήμη των νεκρών». Νωρίτερα, η Μάνια Παπαδημητρίου θύμισε το τραγικά επίκαιρο «Αλλοθι» του Μπρεχτ, που έμοιαζε να έχει γραφτεί από το Γερμανό δραματουργό για τη σημερινή ελληνική συγκυρία.

Το αρχικό ραντεβού των «καλλιτεχνών ενάντια στο Μνημόνιο» είχε δοθεί ενώ ακόμη έβρεχε, έξω απ' το πρώην Χ.Α. Μόλις ακούστηκε το «παρασύνθημα» «παιδιά, είμαστε τρίτο κουδούνι», οι κρουστοί της ομάδας (ο Νίκος Τουλιάτος αυτή τη φορά απλώς παρατηρούσε) έδωσαν τον τόνο της συνάντησης δυναμικά. Ηταν η «εισαγωγή» για τη «νοσηρή» σύγχρονη ελληνική ιστορία του Χρηματιστηρίου, που αφηγήθηκαν εν τάχει με ντουντούκες η Μάνια Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Ζιόβας. Στο τέλος, σκόρπισαν αφειδώς ψεύτικα 20ευρα και 500ευρα.

Η κατακλείδα της πρωτότυπης «ξενάγησης» εκτυλίχθηκε στον Αγνωστο Στρατιώτη. Μπροστά απ' τη Βουλή ήθελαν οι καλλιτέχνες να πλεχθεί το εμπνευσμένο λογοπαίγνιο με τις λέξεις «Μνήμη - Μνημόνιο - Μνημόσυνο - Μνήμα», ενώ ο Θάνος Μιχαλάς και η Κάτια Γέρου παρότρυναν να εκφέρουμε σαν σύνθημα τη λέξη «αξιοπρέπεια» σε 15 γλώσσες. Το «κατευόδιο» της ξενάγησης ήταν ένα σύντομο δρώμενο με νεότερους ηθοποιούς, που αναπαριστούσε σκηνές αστυνομικής καταστολής.

Μπορεί η πρωτοβουλία των «Καλλιτεχνών ενάντια στο Μνημόνιο» να ξεκίνησε απ' το «Αριστερό Ρεύμα», ωστόσο «στρατολόγησε» και καλλιτέχνες από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. «Ξέμπαρκους αριστερούς», όπως έλεγε ο Γ. Ζιόβας, «που δεν πάμε να κάνουμε νέο κόμμα, αλλά ένα χώρο κοινής δράσης». Το επόμενο «παρεμβατικό» ραντεβού τους θα το ανακοινώσουν σύντομα.

από enet.gr

ΜΟΥΣΙΚΗ - YouTube - ZAZ - je veux

Η μικρή Γαλλιδούλα που έκλεψε τις καρδιές των συμπατριωτών της και τώρα ξεκινάει το ταξίδι για την κατάκτηση της υπόλοιπης υφηλίου, έχει μια φωνή που παραπέμπει έντονα στις μεγάλες φωνές της χώρας της πίσω στην δεκαετία του '20 του '30.

Γράφει τα τραγούδια μόνη της και έχει ιδιαίτερα ανήσυχο πνέυμα, αντικονφορμιστικό θα έλεγα, και θέλει να τα κάνει με τον δικό της τρόπο και όπως τραγουδάει στην δικιά της πραγματικότητα!

Χαρακτηριστικό των τραγουδιών της: θα την ακούσετε να κάνει τον ήχο της...τρομπέτας με το στόμα της χωρίς να της φύγει ούτε...νότα.

Απολαύστε την

YouTube - ZAZ - je veux

Video - Μια βόλτα στις άγριες θάλασσες

Έχετε δει την ταινία "Η Καταιγίδα"; Ε, αυτό που είδατε είναι φτιαχτό με κομπιούτερ για τις ανάγκες της ταινίας. Αυτό όμως που θα δείτε στο παρακάτω βίντεο είναι μερικές εικόνες πραγματικά άγριας θάλασσας με πρωταγωνιστές πραγματικά πλοία και ναύτες... Ας ευχηθούμε μόνο, μακριά από εμάς!

ΘΕΑΤΡΟ - Ο Μπέζος και Τσαλίκη στον «Αντωνάκη»

Μια πολυαγαπημ,ένη ταινία του παλιού καλού Ελληνικού Κινηματογράφου "Η δε Γυνή Ίνα Φοβήται τον άνδρα" του Γ.Τζαβέλα με τις ανεπανάλληπτες ερμηνειές των Γ.Κωνσταντίνου και Μάρω Κοντού και τις μυθικές ατάκες το: "Αντωνάκη μου" και το "παίρνω το καπελλάκι μου κια φεύγω" αλλά και το "ξυπνήσαν, Αντωνάκη μου οι σκλάβοι", ζωντανεύει στην σκηνή του θεάτρου από το ζευγάρι Μπέζου-Τσαλίκη.

Με τέσερα τραγούδια(που βοηθούν στην πλοκή του έργου) από την Δήμητρα Γαλάνη σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, με την αυλαία του έργου να ανοίγει στις 22 Οκτωβρίου.

Περισσότερα στο λινκ που ακολουθεί:

v4.ethnos.gr - Ο «Αντωνάκης» θυμίζει κάτι δικό μας - τεχνες , πολιτισμος

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ/ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Η Ελληνική γλώσσα "τροφός" όλων των γλωσσών!

Μία εργασία βασισμένη σε Μελέτη της ομογενούς καθηγήτριας Αναστασίας Γονέου.

Με τίτλο «Ελληνική Γλώσσα - τροφός όλων των γλωσσών », η Αναστασία Γονέου, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Η Ομηρική (Ελληνική) Γλώσσα, αποτελεί τη βάση επάνω στην οποία στηρίχτηκαν πλήθος σύγχρονων γλωσσών. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε καμία άλλη αναφορά, ακόμα κι αν δεν είχε διασωθεί κανένα προκατακλυσμιαίο μνημείο, θα αρκούσε η Ελληνική Γλώσσα ως απόδειξη της ύπαρξης στο παρελθόν, μίας εποχής μεγάλου πολιτισμού. Στη γλώσσα μας είναι εμφυτευμένη όλη η γνώση που κατέκτησε ο άνθρωπος, έως την παρούσα στιγμή. Κάθε ελληνική λέξη-όρος φέρει ένα βαρύ φορτίο νόησης, φορτίο που οι προγενέστεροι 'εξόδευσαν', για να κατακτήσουν γνωστικά τη συγκεκριμένη έννοια και να την 'βαπτίσουν' με το συγκεκριμένο όνομα-λέξη ».

Παράδειγμα:

AFTER = Από το ομηρικό αυτάρ= μετά. Ο Όμηρος λέει: ''θα σας διηγηθώ τι έγινε αυτάρ''.
AMEN = λατινικά: amen. Το γνωστό αμήν προέρχεται από το αρχαιότατο ή μήν = αληθώς, (Ιλιάδα Ομήρου β291-301), ημέν. Η εξέλιξη του ημέν είναι το σημερινό αμέ!
BANK = λατινικά pango από το παγιώ, πήγνυμι. Οι τράπεζες πήραν την ονομασία τους από τα πρώτα 'τραπέζια' (πάγκους) της αγοράς.
BAR = λατινικά: barra από το μάρα = εργαλείο σιδηρουργού.
BOSS = από το πόσσις = ο αφέντης του σπιτιού.
BRAVO = λατινικό, από το βραβείο.
BROTHER = λατινικά frater από το φράτωρ.
CARE = από το καρέζω.
COLONIE από το κολώνεια = αποικιακή πόλη.
DAY = Οι Κρητικοί έλεγαν την ημέρα 'δία'. Και: ευδιάθετος = είναι σε καλή μέρα.
DISASTER = από το δυσοίωνος + αστήρ
DOLLAR = από το τάλλαρον = καλάθι που χρησίμευε ως μονάδα μέτρησης στις ανταλλαγές. π.χ. «δώσε μου 5 τάλλαρα σιτάρι». Παράγωγο είναι το τάλληρο, αλλά και το τελλάρo!
DOUBLE = από το διπλούς - διπλός.
EXIST = λατινικά ex+sisto από το έξ+ίστημι= εξέχω, προέχω.
EXIT = από το έξιτε = εξέλθετε
EYES = από το φάεα = μάτια.
FATHER = από το πάτερ (πατήρ).
FLOWER = λατινικά flos από το φλόος.
FRAPPER = από το φραγκικό hrappan που προέρχεται από το (F)ραπίζω = κτυπώ ( F= δίγαμμα).
GLAMOUR = λατινικό gramo ur από το γραμμάριο. Οι μάγοι παρασκεύαζαν τις συνταγές τους με συστατικά μετρημένα σε γραμμάρια και επειδή η όλη διαδικασία ήταν γοητευτική και με κύρος, το gramou r - glamou r, πήρε την σημερινή έννοια.
HEART, CORE = από το κέαρ = καρδιά.
HUMOR = από το χυμόρ = χυμός (Στην ευβοϊκή διάλεκτο, όπως αναφέρεται και στον Κρατύλο του Πλάτωνος, το τελικό ' ς' προφέρεται ως 'ρ'. Π.χ. σκληρότηρ αντί σκληρότης).
I = από το εγώ ή ίω, όπως είναι στην βοιωτική διάλεκτο.
ILLUSION = από το λίζει = παίζει.
ΙS = από το είς.
KARAT = εκ του κεράτιον, (μικρό κέρας για τη στάθμιση βάρους).
KISS ME = εκ του κύσον με = φίλησέ με (...είπε ο Οδυσσέας στην Πηνελόπη).
LORD = εκ του λάρς. Οι Πελασγικές Ακροπόλεις ονομάζονταν Λάρισσες και ο διοικητής τους λάρς ή λαέρτης. Όπως: Λαέρτης - πατέρας του Οδυσσέα).
LOVE = λατινικό: love από το 'λάFω'. Το δίγαμμα (F) γίνεται 'αυ' και ' λάF ω' σημαίνει ''θέλω πολύ''.
MARMELADE = λατινικά melimelum από το μελίμηλον = κυδώνι.
MATRIX = από το μήτρα.
MATURITY = λατινικά: maturus από το μαδαρός= υγρός.
MAXIMUM = λατινικά: maximum από το μέγιστος.
MAYONNAISE = από την πόλη Mayon, που πήρε το όνομά της από το Μάχων = ελληνικό όνομα και αδελφός του Αννίβα.
ME = από το με.
MEDICINE = λατινικά :medeor από το μέδομαι, μήδομαι = σκέπτομαι, πράττω επιδέξια. Και μέδω = φροντίζω, μεδέων = προστάτης.
MENACE = από το μήνις.
MENTOR = από το μέντωρ.
MINE = από το Μινώαι (= λιμάνια του Μίνωα, όπου γινόταν εμπόριο μεταλλευμάτων. «Κρητών λιμένες, Μίνωαι καλούμεναι». (Διοδ.Σικελ.Ε'84,2).
MINOR = λατινικά: minor από το μινύς = μικρός. Στα επίσημα γεύματα είχαν το μινύθες γραμμάτιον, ένα μικρό κείμενο στο οποίο αναγραφόταν τι περιελάμβανε το γεύμα. Παράγωγο το... menu!
MODEL = από το μήδος= σχέδιο (η ίδια ρίζα με τη μόδα (= moda).
MOKE = από το μώκος = αυτός που χλευάζει.
MONEY = λατινικό: moneta από το μονία = μόνη επωνυμία της Θεάς Ήρας: Ηραμονία. Στο προαύλιο του ναού της Θεάς στη Ρώμη ήταν το νομισματοκοπείο και τα νομίσματα έφεραν την παράστασή της, (monetae).
MOTHER = από το μάτηρ, μήτηρ.
MOVE = από το ομηρικό αμείβου = κουνήσου!
MOW = από το αμάω = θερίζω.
NIGHT = από το νύχτα.
NO = λατινικό: non, ne εκ του εκ του νη: αρνητικό μόριο ( ''νέ τρώει, νέ πίνει''), ή (νηπενθής = απενθής, νηνεμία = έλλειψη ανέμου.
PAUSE = από το παύση.
RESISTANCE = από το ρά + ίστημι.
RESTAURANT = από το ρά + ίσταμαι = έφαγα και στηλώθηκα.
RESTORATION = λατινικά restauro από το ρά+ίστημι, όπου το ρά δείχνει συνάρτηση, ακολουθία, π.χ . ρά-θυμος, και ίστημι = στήνομαι.
SERPENT = λατινικά serpo από το έρπω (ερπετό). H δασεία ( ') προφέρεται ως σ = σερπετό.
SEX = από το έξις. Η λέξη δασύνεται και η δασεία μετατρέπεται σε σίγμα και = s + έξις.
SIMPLE = από το απλούς (η λέξη δασύνεται).
SPACE = από το σπίζω = εκτείνω διαρκώς.
SPONSOR από το σπένδω = προσφέρω (σπονδή).
TRANSFER από το τρύω (διαπερνώ) + φέρω. Transatlantic = διαπερνώ τον Ατλαντικό.
TURBO = από το τύρβη = κυκλική ταραχώδης κίνηση.
YES = από το γέ = βεβαίως.
WATER = από το Ύδωρ (νερό), με το δ να μετατρέπεται σε τ .

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ/ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - Υπολογίστε μόνοι σας πόσο μπορείτε να οφεληθείτε από τα φωτοβολταϊκά!

Σκέφτεστε να μπείτε στην διαδικασία της πράσινης ενέργειας και μάλιστα με την χρήση φωτοβολταϊκών;

Η οργάνωση WWF δημιούργησε ένα ιντερνετικό/διαδικτυακό εργαλείο, στο οποίο με βάση τα δεδομένα που θα του βάλετε, θα έχετε τις πληροφορίες που θέλετε για την τοποθέτηση, κόστος, αποπληρωμή και όφελος της επένδυσης.

Εισάγοντας τα "προσωπικά" στοιχεία της κατοικίας του στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.wwf.gr/ilios όποιος το επιθυμεί μπορεί να μάθει εύκολα, γρήγορα, με λίγες κινήσεις και εξαιρετική ακρίβεια το είδος της εγκατάστασης που θα χρειαστεί, το κόστος της επένδυσης και τον χρόνο αποπληρωμής της, την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που θα παραγάγει η στέγη του, το οικονομικό όφελος που θα έχει εντός ενός έτους αλλά και το όφελος που θα αποκομίσει το περιβάλλον από την παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Η διαδικασία
Eνημέρωση με πέντε κλικ


1. Εισαγάγετε τον ταχυδρομικό κωδικό του σπιτιού σας, το έτος κατασκευής, τον τύπο του σπιτιού και την επιφάνεια του κατοικούμενου χώρου.

2. Σημειώστε τον προσανατολισμό και την κλίση της στέγης σας.

3. Εισαγάγετε τη διεύθυνση ώστε να εντοπιστεί η στέγη από το Google map και να υπολογιστεί το εμβαδόν της.

4. Αναφέρετε την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και τι προγραμματίζετε να κάνετε με την παραγόμενη ενέργεια.

5. Δείτε τα αποτελέσματα ως προς το κόστος της εγκατάστασης, το οικονομικό κέρδος σας και το περιβαλλοντικό όφελος.

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - Δεν φτάει ο Ήλιος για την υπερθέρμανση!

Μια νέα θεωρία, που αυτές τις ημέρες μένει να διασταυρωθεί από τους ειδικούς, ήρθε να μας αποκαλύψει πως ο Ήλιος δεν είναι ο άμεσα υπαίτιος για την υπερθέρμανση του πλανήτη μας.

Συγκεκριμένα, υπερεκτιμημένος αποδεικνύεται ο ρόλος του ήλιου στην υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων που ανατρέπει τα δεδομένα για την επίδρασή του στο κλίμα, η αύξηση της ηλιακής δραστηριότητας όχι μόνο δεν θερμαίνει τη Γη, αλλά την ψυχραίνει ελαφρώς. Κι όταν η ηλιακή δραστηριότητα βρίσκεται σε ύφεση, επισημαίνουν οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, "τσουρουφλιζόμαστε".

Μένει τώρα να καταλάβουν τα μεγάλα κεφάλια πως η υπερθέρμανση είναι πρώτα έργο του ανθρώπου(εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, περιβαλλοντική καταστροφή με λύματα, χημικά κλπ) και να καθήσουν να βρουν μια λύση για την τρύπα του όζοντος, καθώς το πρόβλημα έχει διογκωθεί και απαιτούνται άμεσες λύσεις και όχι ευχολόγια.

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ/ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ - "Το Νησί" της καρδιάς μας!

Αυτό μάλιστα. Μετά από χρόνια, πολλά χρόνια, η τηλεόραση καταφέρνει να μας δώσει μια δουλειά που είναι τουλάχιστον, ξεχωριστή.

Την Δευτέρα που μας πέρασε (11/10)ξεκίνησε στο MEGA η σειρά "Το Νησί" απο το ομώνυμο βιβλίο της Βικτόρια Χίσλοπ.
Η πρεμιέρα πολυαναμενόμενη, αφού και τα τρέιλερ μας είχαν προιδεάσει για μια σειρά Χολυγουντιανής παραγωγής και ξεχωριστής αισθητικής. Άλλωστε η υπογραφή στο σενάριο της Μιρέλλας Παπαοικονόμου αλλά και η σκηνοθεσία του Θοδωρή Παπαδουλάκη, μόνο αισιόδοξο σε άφηνε για το τελικό αποτέλεσμα.

Και πράγματι. Την Δευτέρα οι οθόνες των περισσότερων σπιτιών που είχαν ανοικτούς τους δέκτες τους(κάπου γύρω στο 72% !!!), πλημύρισαν με εικόνες γεμάτες συναισθήματα, με ερμηνείες λιτές και ταυτόχρονα τόσο αληθινές, οικοίες, με μια ιστορία που απλά θέλεις να σε πάει στην επόμενη σκηνή, ρουφώντας κάθε εικόνα, λέξη και σημασία που αναδικνύεται.

Ο λυρισμός και η πολύ φροντισμένη, σκηνική παρουσία, τα κοστούμια, τα χρώματα της φωτογραφίας, όλα σχεδόν είναι σε επίπεδο που, ίσως, δεν έχουμε ξαναδεί στην ελληνική τηλεόραση.

Μεγάλη ανάσα για τον τηλεθεατή που θέλει να ξεφύγει από τα κάθε λογής (β', γ' και βάλε...διαλογής), που μας πασάρουν οι καναλάρχες και το πρόγραμμά τους.

Εύγε και αναμένουμε την, συγκλονιστική, συνέχεια.
Διαβάστε εδώ και κάποια λόγια από τους συντελεστές της σειράς:

ΜΙΡΕΛΛΑ ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
«Το «Νησί» ήρθε να αποδείξει περίτρανα πως οι Ελληνες τηλεθεατές ξέρουν να ξεχωρίζουν τις καλές δουλειές, ξέρουν να αγκαλιάζουν τις ακριβές δουλειές. «Το Νησί» ήρθε για να αποδείξει πως τα τηλεοπτικά... σκουπίδια επιβιώνουν στην τηλεόραση όχι γιατί ο κόσμος είναι εκείνος που τα στηρίζει, αλλά γιατί πολύ απλά κάποιοι δεν τους αφήνουν να έχουν το περιθώριο της επιλογής», μας δήλωσε χθες η σεναριογράφος Μιρέλλα Παπαοικονόμου για την πρεμιέρα του «Νησιού»...

«Ελπίζω και εύχομαι «Το Νησί» να γίνει η αιτία να επιστρέψουν γρήγορα και πάλι στους δέκτες μας ελληνικές σειρές που να αξίζουν τον κόπο να τις δει ο τηλεθεατής. Ελληνικές σειρές που να μην υποτιμούν ούτε τη νοημοσύνη μας, ούτε την αισθητική μας. «Το Νησί», με αυτό το 72,0% τηλεθέασης που κέρδισε, είναι σαν ο κόσμος να θέλησε να δώσει μία μαζική απάντηση στην τηλεοπτική φτήνια που τον έχει πνίξει», συμπληρώνει.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΪΝΑΣ
«Είμαι και συγκινημένος και χαρούμενος που συμμετέχω σε αυτήν τη δουλειά και η αλήθεια είναι πως το περίμενα πως θα τα πηγαίναμε καλά. Βέβαια, ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ πως θα φτάναμε να κάνουμε τόσο τρελές τηλεθεάσεις.

Ξέρετε κάτι; Είμαι ένας άνθρωπος που ό,τι και να γίνει προτιμώ να κρατώ πάντα... μικρό καλάθι. Η πορεία μου με έχει διδάξει πως η επιτυχία και η αποτυχία είναι... εξαδέλφες και εγώ προτιμώ αντί για συγγένειες να έχω φιλίες», μας είπε χαρακτηριστικά ο γνωστός ηθοποιός και συνέχισε: «Το «Νησί» σημείωσε τέτοια επιτυχία, γιατί κατάφερε να αγγίξει την καρδιά του κόσμου.

Γιατί είναι μια δουλειά με απίστευτη αλήθεια... Και επειδή ζούμε μια περίοδο μεγάλης κοινωνικής κάμψης και εσωτερικής αναζήτησης, αναζήτησης των αξιών μας, ο κόσμος έσπευσε να αγκαλιάσει κάτι που του μίλησε με αλήθεια, κάτι που είχε αξία.

Εχουμε φτάσει στο σημείο όπου βλέπουμε χαραμάδα αλήθειας, να τρέχουμε να τη ρουφήξουμε. Ελπίζω «Το Νησί» να γίνει πράξη μίμησης και για τα υπόλοιπα κανάλια. Πρέπει όλοι ξανά να πιστέψουμε στην ελληνική μυθοπλασία. Δεν μπορεί να έχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρούμε τυχερούς τους εαυτούς μας που μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Ναι, θέλω να πιστεύω πως «Το Νησί» θα είναι το πρόκριμα για να γίνουν και πάλι καλές δουλειές. Για να γίνουν δουλειές που θα μας πάνε μπροστά».

Οι συντελεστές


Διασκευή - σενάριο: Μιρέλλα Παπαοικονόμου
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Παπαδουλάκης
Φωτογραφία: Βαγγέλης Κατριτζιδάκης
Σκηνογράφος: Αντώνης Χαλκιάς
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Παίζουν οι : Στέλιος Μάινας, Κατερίνα Λέχου, Γιούλικα Σκαφιδά, Ευγενία Δημητροπούλου, Τάσος Νούσιας, Μαρία Πρωτόπαππα, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Αιμίλιος Χειλάκης, Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιάννης Στάνκογλου, Θόδωρος Κατσαφάδος, Ορφέας Αυγουστίδης, Αννίτα Κούλη, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Ντίνα Μιχαηλίδη, Γρηγόρης Ορφανουδάκης, Νίκος Ορφανός, Ολγα Δαμάνη, Νεκτάριος Λουκιανός, Μάνος Τσαγκαράκης κ.ά.

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΤΑΞΙΔΙΑ - Οι πιό γραφικοί(και ίσως επικίνδυνοι) δρόμοι στον κόσμο!



Μερικές διαδρομές στον κόσμο είναι μοναδικές. Μια φορά να τις έχεις κάνει σου μένουν για μια ολόκληρη ζωή. Τέτοιες είναι και κάποιες από τις ομορφότερες διαδρομές που θα δείτε εδώ και που μπορείτε να τις ακολουθήσετε με αυτοκίνητο, για τους οικογενειάρχες ή/και πιό συμβατικούς, με μοτοσυκλέτα για τους τολμηρούς και ονειροπόλους, αλλά και με...ποδήλατο σε ένα άλλο "mission impossible" στην ζωή σας(προτείνετε μόνο η κατάβαση...

Έχουμε και λέμε λοιπόν:
1. Μία εκλπηκτική διαδρομή στην Γαλλία ή αν θέλετε στο Μόντε Κάρλο. Η συγκεκριμένη διαδρομή περιλαμβάνετε και στο ράλυ "Μόντε Κάρλο" και λέγεται Κολ ντε Τουρίνι.

Έχει συμπεριληφθεί πάμπολες φορές σε ταινίες καταδίωξης, ειδικά στην εποχή του παλιού Γαλλικού κινηματογράφου.

2. Άλλη μία διαδρομή της οποίας οι στροφές μπορεί να σας θυμίζουν κάτι(αν έχετε πάει μην το μαρτυρήσετε...) Βρίσκεται στην Ιταλία και εδώ έχει "στροφάρει η Άστον Μάρτιν του Τζέιμς Μπόντ(ή κοινώς 007) και έχει συμπεριληφθεί στις καλύτερες και πιο επικίνδυνες διαδρομές με άσφαλτο στον κόσμο. Το όνομά του είναι Στέλβιο Πάς και βρίσκεται στις Ανατολικές Άλπεις.











3. Ας πάμε λίγο πιό βόρεια τώρα. Θα μεταφερθούμε με την δύναμη της φαντασίας αλλά και της εικόνας σε μια διαδρομή στα φιόρδ της Νορβηγίας. Η τοποθεσία λέγεται Τρόλλστιγκεν και η θέα αλλά ακόμα περισσότερο η διαδρομή, σε αφήνουν άφωνο!
4. Ας μείνουμε στην Σκανδιναβία και ας πάμε σε μια άλλη μεριά της Νορβηγίας και να δούμε μια άλλη συναρπαστική διαδρομή. Κάποιοι λένε πως είναι η συναρπαστικότερη όλων. Δεν μένει παρά να το διαπιστώσετε σείς οι ίδιοι...
Lysebotn Road είναι το όνομα του και ιδού μια(μακρινή) φωτογραφία

5. Ας φύγουμε από την Ευρώπη για λίγο και ας μεταφερθούμε κάπου μεταξύ Χιλής και Αργεντινής. Στην μεγάλη οροσειρά των Άνδεων υπάρχει ένας δρόμος που πολλοί τον αποκαλούν "Διαβολο-πέρασμα"... Ο δρόμος αυτός δεν έχει μπάρες ασφαλείας, παρ' όλο που η κλίση του είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου καλύπτεται με χιόνια. Παρ' όλα αυτά διατρέχεται πάρα πολύ συχνά από κάθε είδους μεταφορικό μέσον(Επιβατηγά, Φορτηγά), αλλά και τουριστικά λεωφορεία. Μάλιστα λέγεται πως είναι από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία των Άνδεων.

Το Όνομα του δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από: Λος Καρακόλες Πας


Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ - Περισσότερα από 750.000 άγνωστα είδη περιέχονται στους ωκεανούς της Γής

Η μεγαλύτερη «απογραφή» της παγκόσμιας θαλάσσιας ζωής που έχει γίνει μέχρι σήμερα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται επισήμως σήμερα στο Λονδίνο, επιβεβαίωσε ότι κάτω από την επιφάνεια των υδάτων κινείται ένας άγνωστος κόσμος, που στο μεγαλύτερο μέρος του παραμένει ανεξερεύνητος. Σύμφωνα με τις
εκτιμήσεις των επιστημόνων,

Διαβάστε περισσότερα: Περισσότερα από 750.000 άγνωστα είδη περιέχονται στους ωκεανούς της Γής - TO BHMA

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ/ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - Ποιά ήταν αληθινά, η Ψωροκώσταινα;


Στην εποχή που κυβερνούσε την Ελλάδα ο Καποδίστριας ζούσε στο Ναύπλιο μια ζητιάνα, που τη φώναζαν «Ψωροκώσταινα».
Σε μια λοιπόν συνεδρίαση της Συνέλευσης, κάποιος θέλοντας να πει για τη φτώχεια του Ελληνικού Δημοσίου, το παρομοίασε με την πασίγνωστη ζητιάνα.
Από τότε η λέξη επαναλήφθηκε στις συζητήσεις και τελικά επικράτησε. Μόνο που, όταν λέγεται τώρα δεν εννοεί το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά ολόκληρη τη χώρα...
Η όλη ιστορία της Ψωροκώσταινας (Ευ. Δαδιώτης, «Αιγαιοπελαγίτικα» τεύχος 13) είναι η εξής: «Δεν έχω τίποτα άλλο από αυτό το ασημένιο δαχτυλίδι κι αυτό το γρόσι. Αυτά τα τιποτένια προσφέρω στο μαρτυρικό Μεσολόγγι», είπε περήφανα η γριά πλύστρα Χατζηκώσταινα και τα άφησε πάνω στο τραπέζι που είχε στήσει στην πλατεία του Ναυπλίου η ερανική επιτροπή, εκείνη την Κυριακή του 1826.
Ύστερα από αυτή την απρόσμενη χειρονομία, κάποιος από το πλήθος φώναξε: «Για δείτε, η πλύστρα η Ψωροκώσταινα πρώτη πρόσφερε τον οβολό της.»
Κι αμέσως το φιλότιμο πήρε και έδωσε. Βροχή πέφταν πάνω στο τραπέζι λίρες, γρόσια και ασημικά. Αυτή ήταν η συνέχεια της φτωχής προσφοράς της πλύστρας Χατζηκώσταινας, που από εκείνη τη στιγμή απαθανατίστηκε με το παρατσούκλι «Ψωροκώσταινα». Και το παρανόμι αυτό κόλλησε έπειτα στην Ελλάδα.
Αλλά, ποιά ήταν αυτή η «Ψωροκώσταινα»;
Ήταν η κάποτε αρχόντισσα των Κυδωνιών, του Αϊβαλιού, Πανωραία Χατζηκώστα, σύζυγος πάμπλουτου Αϊβαλιώτη εμπόρου, που φημιζότανε όχι μόνο για τα πλούτη του άνδρα της, μα και για τα πολλά δικά της κι ακόμα για την ομορφιά της.
Όταν αργότερα οι Τούρκοι πυρπόλησαν την πολιτεία του Αϊβαλί, και έσφαξαν άνδρες και γυναικόπαιδα, ανάμεσα σε αυτούς που σώθηκαν ήταν και η αρχόντισσα Πανωραία Χατζηκώστα, που είδε να σφάζουν οι Τούρκοι τον άνδρα της και τα παιδιά της. Κατά καλή της τύχη ένας ναύτης την βοήθησε και μαζί με άλλους την ανέβασε σε ένα καράβι που ξεμπάρκαρε στα Ψαρά.
Εκεί αναγνωρίστηκε από τον ομοιοπαθή της Βενιαμίν τον Λέσβιο, την προστάτεψε και τον ακολούθησε στην Πελοπόννησο. Στο Ναύπλιο, ο Βενιαμίν παρέδιδε μαθήματα για να ζήσει και η Πανωραία, για να ζήσει, άρχισε να ξενοπλένει και αργότερα, με σαλεμένα σχεδόν τα λογικά της, ζητιάνευε στους δρόμους του Ναυπλίου.
Έπειτα από το περιστατικό του εράνου στο Ναύπλιο, όταν έφτασε ο Καποδίστριας στην Ελλάδα, τη συμμάζεψε κι όταν ίδρυσε το ορφανοτροφείο, η Πανωραία, που τώρα έγινε γνωστή με το παρανόμι «Ψωροκώσταινα», προσφέρθηκε να πλένει τα ρούχα των ορφανών χωρίς καμιά πληρωμή...